Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 201

Допомогти сільському населенню розвивати свій бізнес в умовах повномасштабної війни — така мета проєкту «Сміливі», що вже другий рік реалізовується на Хмельниччині та в інших областях за підтримки агропромхолдингу «Астарта-Київ», Райффайзен Банку, Благодійного фонду «Повір у себе», Благодійної організації «Світло надії».

Зареєструвавшись на участь у проєкті та пройшовши відповідне навчання, учасники подавали на конкурс власні бізнес-плани. Серед них і подружжя Світлани та Володимира Мокрицьких із села Бальківці на Волочищині. Не один рік вони займаються вирощуванням квітів. Та щоб їхня справа мала шанс на подальший розвиток, була конкурентоспроможною, потрібні кошти. Тож, дізнавшись про проєкт «Сміливі», що стає суттєвою підтримкою в реалізації бізнесового задуму, наважилися взяти участь.
— Ми загорілися бажанням отримати грант на обладнання для нашого бізнесу та здобути додаткові знання, — каже Володимир Мокрицький. — Перемогли і тепер маємо такі необхідні в роботі теплогенератор, вентилятор та секцію димоходу. Навіть у зимову пору в теплицях нашим квітам буде комфортно. Ми вдячні організаторам проєкту «Сміливі» за важливу допомогу сільським підприємцям.
Вирощування квітів донедавна було й головним джерелом доходів для сім’ї Олександра Дудка з Чемеровеччини. Проте через сезонність такого бізнесу молодий підприємець обмірковував ще й інші види діяльності.
Коли Олександр власноруч виготовив твердопаливний котел для обігріву свого будинку, а потім — на замовлення друга, то зрозумів, що котли для опалення та обігріву будинків, цехів, теплиць — це перспективно. Його конкурсна пропозиція також здобула перемогу. Завдяки гранту від «Сміливих» Олександр Дудко обладнав майстерню, де й налагодить виробництво твердопаливних котлів.
Загалом на Хмельниччині майже десяток підприємців цьогоріч стали переможцями проєкту «Сміливі», кожен із них отримав необхідне обладнання для ведення бізнесу на суму до 70 тисяч гривень.
Крім того, агропромхолдинг «Астарта-Київ» спільно з урядом Німеччини — Федеральним Міністерством економічної співпраці та розвитку (BMZ), німецьким банком розвитку DEG та Благодійним фондом «Повір у себе» реалізовують ще один проєкт підтримки малого та середнього бізнесу в період війни під назвою «Курс на Незалежність». Про його результати читайте в наступних номерах газети.