Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 984

Керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства поставило завдання перед кожним підвідомчим підприємством — знайти свою нішу в побічному користуванні. Переважна більшість лісгоспів активно взялася за вигідну справу. Так, Хмельницьке лісомисливське господарство,  Славутський і Старокостянтинівський лісгоспи завели пасіки, Летичівський вирощує саджанці яблук, Кам’янець-Подільський  має плантації грецьких горіхів і яблуневі сади. Особливо добрі надбання   в Ярмолинецького лісгоспу, який одночасно розвиває багато напрямків.

  Та спершу повідаємо про візитівку очолюваного Іваном Кирилюком підприємства — виробництво тріски паливної, яка є непоганою альтернативою газу й вугіллю. За шість місяців із лісосічних відходів одержали майже 2,5 тисячі тонн цього дешевого енергоносія на суму понад 3 мільйони гривень. Цьогоріч передбачають реалізувати паливної тріски на 10 мільйонів гривень.
  А тепер — про солодке й смачне. Зареєструвавши торгову марку «Ярмліс», підприємство почало виготовляти й пакувати в подарункові коробки «Цілющі чаї Ярмолинеччини». Тут — широкий вибір: чаї в пакетиках «Малина й шипшина», «Лісові ягоди», «Подільський сад», «Медовий нектар».
Поступово лісгосп розширює пасіку. Нещодавно проведено першу викачку меду, який розлили в п’яти- й трилітрові оригінальні діжечки з логотипом ТМ «Ярмліс».
Багато цілющої продукції дають плантації полуниці, малини, смородини, ожини. На неї в споживачів великий попит.
 Лісгосп закупив відповідне обладнання й почав сушити суниці лісові, малину, смородину, білі гриби. Ведеться заготівля лікарської сировини: бузини, чистотілу, чебрецю, звіробою, плодів глоду та шипшини. В садах підприємства дозрівають яблука, які продаватимуть, а також виготовлятимуть з них сушню.
 На сучасний рівень піднімають вирощування декоративного посадкового матеріалу в касетах, горщиках. Днями буде завершено монтаж двох піднавісів, де і плекатимуть рослини.
Зараз ставлять на утримання сто свиней. Із власної продукції виготовлятимуть м`ясні вироби, зокрема ковбасу, фасуватимуть у дерев’яні бочечки сало зі спеціями, смалець.
 Лісгосп також виготовляє віники для лазень, господарських потреб, вирощує новорічні ялинки. Все це — вагомий доважок до головної продукції: деревини й пиломатеріалів. У цілому від реалізації продукції побічного користування цього року заплановано отримати п’ять мільйонів гривень.