Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 982

Перша столиця нашої області продовжує неприємно вражати вкрай низький рівнем зарплатні зі своїм середнім рівнем заробітної у 5,9 тисячі гривень у першому кварталі. За даними головного управління статистики у Хмельницькій області, Кам’янець-Подільський не тільки посів останнє місце серед міст обласного значення, а й відстав від багатьох районів. Не будемо порівнювати з однойменним районом, бо там працює цементний завод, але місто над Смотричем програло «зарплатну гонитву», до прикладу, Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому районам. Місто згадували на черговому спільному засіданні обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат неодноразово. Але головний привід – зарплатні борги у Кам’янець-Подільській міській стоматологічній поліклініці.

Те, що дантисти можуть бідувати, для всіх, така побутує думка, здається нонсенсом. Хто-хто, а вони, мабуть, ніколи не бідували. А виявляється, Кам’янецька міська стоматологія жебрає та накопичує зарплатні борги. За словами директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлани Лукомської, якщо в травні зарплатні борги в поліклініці становили 295 тисяч гривень, то в червні вже 592 тисячі. Річ у тім, що планові надходження від лікаря до каси закладу мають становити 14,4 тисячі гривень, насправді ж складають 4-8 тисяч. Тобто – 200-400 гривень у день. Уявляєте, дантисти за день «напрацьовують» двісті гривень?! «Більше в кишеню, менше – в касу», – коротко резюмував перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. І ладу навести не вдається. Вже змінили кількох головних лікарів, але каса – порожня.
Чому? Начальник управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської ради Юрій Пливанюк розповів: якщо є спостерігач у поліклініці, то до каси надходить двадцять тисяч, немає – тисяча. Тобто наші стоматологи й у білу кишеню халату щось прагнули покласти нелегально, і зарплатню легальну мати! Причому, доходило до того, розповів він, що головлікарю, який намагався стабілізувати ситуацію із грошовими надходженнями, дзвонили й казали: в тебе ж двоє дітей, навіщо тобі проблеми? Який вихід? Та закрити це стоматологічне карієсне болото! Так і вирішили депутати Кам’янець-Подільської міської ради на сесії 6 липня. Бо в цю безодню лише падали мільйони бюджетних грошей на обслуговування десяти пільгових категорій громадян. Що ж буде з пільговиками? Мабуть, фінанси спрямовуватимуться в якісь приватні клініки, де ситуація буде прозорою.
Непрозорою ситуація в Кам’янці здається і в готельно-ресторанному комплексі. Туристична Мекка області «показує» вкрай низькі зарплатні показники. Світлана Лукомська навела приклад знаного готельного комплексу, де номери коштують 800-1200 гривень, чудова заповнюваність номерів, але зарплатня персоналу – лише чотири тисячі гривень. Взагалі у місті з зарплатнею принизлива ситуація. Це стосується більшості економічних галузей. Якщо знову згадати про медицину, то в одній з приватних установ, де працюють урологи, гінекологи, дерматовенерологи зарплатня становить… 2,4 тисячі. Вірите, що лікарі згідні на таку грошову винагороду? Між тим, лише прийом однієї людини коштує триста гривень. «Такий список по Кам’янцю-Подільському можна зачитувати й зачитувати, – продовжила Світлана Лукомська. – Разом з тим у місті існує дефіцит коштів на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ у сумі 10,9 мільйона гривень».
Звісно, низький рівень зарплатні у другому за значенням і розміром місті області тягне донизу загальні показники Хмельниччини. Незважаючи на її зростання в області протягом поточного року на 13,5 відсотка, ми із травневим середнім показником у 7121 гривню відкотилися на 19 місце у рейтингу областей. Справді, подільська зарплатня на понад півтори тисячі нижча за середньоукраїнську – 8725 гривень. Враховуючи нинішні – аграрні – місяці, значну увагу на засіданні також приділили заробітній платі комбайнерів. Як здається, не всюди прозоро вирішується це питання. Не може в області зарплатня комбайнера коливатися від 7 до… 25 тисяч гривень. Виявляється, є господарства, що можуть дозволити сплатити людині такі гроші за гідну та сумлінну працю. Тому й іншим варто не ховатися в «тінь» і необхідно сплачувати офіційно відповідні суми.
Щоправда, як пролунало на засіданні, іноді виникають протиріччя між працедавцем та робітником: не хочуть отримувати «білу» зарплатню, бо субсидій не дадуть.
Що ж, поки в державі буде безлад у тарифах і субсидіях, вивести людей із «тіні» – складне завдання. Хоча процес триває. Так, лише за червень легалізувала трудові відносини з працедавцем понад тисяча осіб. З початку року таких налічується 11,8 тисячі.