Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 1035

Нині багато розмов ведеться про анбандлінг в українській енергетиці. Це слово іншомовного походження позначає цілий напрямок реформ у цій стратегічній галузі. Розказати  нашим читачам  як ці реформи торкнуться їхнього життя і як підготуватися до змін в енергетиці, ми попросили начальника служби організації збуту АТ «Хмельницькобленерго» Сергія Валерійовича БОЙЧЕНКА.

— Анбандлінг, а простіше кажучи — розділення, означає те, що невдовзі на території Хмельниччини замість АТ «Хмельницькобленерго» будуть працювати дві окремі компанії: з розподілу електроенергії, яка буде займатися виключно розвитком, експлуатацією електричних мереж, та з постачання електроенергії, функцією якої буде безпосередній продаж електричної енергії, — пояснив Сергій Валерійович.  Для споживачів — побутових осіб та малих непобутових споживачів електричну енергію постачатиме гарантований постачальник, так званий постачальник універсальних послуг. Упродовж двох наступних років цим постачальником буде ТОВ «Хмельницькенергозбут». Решта споживачів, а це юридичні споживачі із потужністю більше 150 кВт, будуть купувати електричну енергію у постачальника за вільними цінами. Таких постачальників у Хмельницькій області вже більше двадцяти.
— Для того, щоб купувати електричну енергію, з нового року, напевно, потрібно укласти якісь нові договори?
— Загалом так. Але, за діючим законодавством, процедура значно простіша, ніж класичне укладення договору. Адже договір про постачання електричної енергії та договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічними. Це означає, що вони опубліковані в електронному вигляді на сайтах компаній, в друкованому вигляді є в центрах обслуговування споживачів. І споживачу потрібно тільки приєднатися до них.
— Яким чином відбувається приєднання споживача до цих договорів?
— Підписання заяви на приєднання. Але тут потрібно одразу розмежовувати побутових та юридичних споживачів. Побутові споживачі в кінці листопада — на початку грудня отримали рахунки за електроенергію та заяви приєднання. Процедура така: якщо споживач не повернув підписану заяву-приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, не надіслав письмового заперечення стосовно приєднання до договору та продовжує споживати електричну енергію, та/або ж здійснив оплату рахунку, що отримав разом із заявою, то це означає: споживач «автоматично» приєднався до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії.
Щодо договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, то якщо споживач не надішле письмового заперечення стосовно приєднання до договору, але буде споживати електричну енергію з першого січня 2019 року та/або здійснить оплату рахунку ТОВ «Хмельницькенергозбут», то це буде свідчити про приєднання споживача до договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.
Що ж до юридичних споживачів, то вони наразі активно приєднуються до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, підписуючи заяви приєднання.
Для того, щоб мати змогу купувати електричну енергію з першого січня 2019 року, споживач — юридична особа — повинен обрати постачальника, комерційну пропозицію, яка наведена на сайті постачальника, та підписати отриману від постачальника заяву приєднання.
— Отже, з 1 січня 2019 року споживачі фактично будуть купувати електричну енергію не в АТ «Хмельницькобленерго», а в нового постачальника — ТОВ «Хмельницькенергозбут»?
— Саме так. Але зауважу: у січні побутові споживачі здійснюватимуть оплату спожитих у грудні обсягів електричної енергії і сплачувати вони будуть саме в АТ «Хмельницькобленерго». А з лютого рахунки для побутових споживачів уже будуть формуватися постачальником універсальної послуги ТОВ «Хмельницькенергозбут».
— Сергію Валерійовичу, а які зміни вносить нове законодавство в процедуру оплати за електричну енергію?
— Зміни не суттєві. Юридичний споживач, як і раніше, повинен сплатити рахунок за спожиту електроенергію протягом п’яти робочих днів від дня його отримання. Що ж до побутового споживача, то він має можливість сплатити за рахунком протягом десяти днів від дня його отримання. Але оплата повинна відбутися не пізніше двадцятого календарного дня після закінчення розрахункового періоду.
— Якщо споживач купує електричну енергію у постачальника і виникла потреба здійснити відключення від мереж споживача, то чия це функція: постачальника чи АТ «Хмельницькобленерго»?
— Це функція виключно АТ «Хмельницькобленерго», як і формування приписів та виявлення безоблікового споживання електричної енергії. Взагалі, процедура відключення споживача суттєво відрізняється від звичної для нас. Оскільки постачальник не володіє безпосередніми правами на відключення споживача, він зобов’язаний звернутися до оператора системи розподілу (АТ «Хмельницькобленерго») із запитом на відключення (обмеження) електроживлення споживача. Зверніть увагу, що відключення споживача у випадку наявності заборгованості здійснюється через десять робочих днів після попередження такого споживача.
— Фактично споживачу відтепер потрібно буде контактувати із двома компаніями. Що б ви, Сергію Валерійовичу, порадили, аби цю взаємодію оптимізувати?
— Однозначно — використовувати сервіс «Особистий кабінет». Це стосується як юридичних, так і побутових споживачів. В сервісі буде збережена можливість подати покази, переглянути характеристики лічильника,  актуальні тарифи, проаналізувати стан рахунку та отримати рахунок, сплатити за електричну енергію (для побутових споживачів).
— Контакт-центр АТ «Хмельницькобленерго» працюватиме в звичному режимі?
— Так, споживачі й надалі будуть мати можливість звернутися в Контакт-центр АТ «Хмельницькобленерго» (0 800 50 50 62 — багатоканальний безкоштовний номер; 0 382 75 52 00 — відповідно до тарифу міських розмов). Єдина відмінність у тому, що він не  володітиме інформацією про суму до сплати за спожиту електричну енергію, оскільки це стає прерогативою постачальника електричної енергії.
Але в ТОВ «Хмельницькенергозбут» уже функціонує власний Кол-центр (0382 701 600 — міський номер у м. Хмельницькому, 097 970 16 00 — мобільний номер), який працює в робочі дні з 08:00 до 17:00.
— Дякую за змістовне та корисне інтерв’ю!