Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 558

Триває війна, але треба і сіяти хліб, і садити ліс. Наразі всі підприємства обласного управління лісового та мисливського господарства розпочали весняну посадкову кампанію.
Заплановано створити цьогоріч  453 гектари лісових насаджень, у тому числі 60 гектарів нових лісів на землях, не придатних для ведення сільського господарства. Це мінімальне завдання залісення, адже триває виконання програми Президента «Зелена країна». Якщо територіальні громади краю  виділять більше земель під залісення й озеленення, то державні лісогосподарські підприємства, маючи достатній ресурс, зможуть спільно з громадою посадити значно більше дерев, ніж передбачається.

Весна вступила в свої права найраніше на півдні Хмельниччини, тому колективи Кам’янець-Подільського та Новоушицького лісгоспів першими розпочали лісокультурну кампанію.
Кам’янчани запланували навесні створити 41,4 гектара насаджень, у тому числі – 5,1 гектара лісу на землях, де раніше його не було. Для цього у власних розсадниках виростили 150 тисяч сіянців і саджанців різних порід. Темпи посадки – високі, адже ще минулої осені підготували ґрунт під посадку на площі 25 гектарів.
У Новоушицькому лісгоспі навесні передбачають посадити лісові культури на площі
21 гектар. З них 12 гектарів – захисні лісові насадження. Також буде доповнено лісові культури попередніх років створення на площі 35 гектарів. Наразі в Новоушицькому та Зеленокуриловецькому лісництвах   уже засаджено третину площ.
Найбільші річні завдання в підприємств півночі області. Так, Ізяславський лісгосп передбачає провести лісовідтворення на площі 96 гектарів, Славутський і Шепетівський – відповідно на площі 79 та 67 гектарів.
Ізяславці в попередньому році виростили достатню кількість садивного матеріалу. До висадки в ґрунт очікують майже 220 тисяч стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід: сосни, дуба, ялини. Лісництва підприємства вже розпочали посадку. Зокрема, в Михельському лісництві днями посадили 2,7 гектара дуба та сосни.
З настанням весни закипіла робота в різних підрозділах Славутського лісгоспу. Так, працівники селекційно-насіннєвого комплексу з вирощування сіянців із закритою кореневою системою спочатку висіяли в мультиплати близько 25 тисяч сіянців ялини європейської. Їх розмістили в теплицях для подальшого проростання. Зараз лісгосп готується до висівання насіння сосни звичайної, дуба звичайного, ялини та модрини європейської для власних потреб та для реалізації іншим підприємствам нашої та сусідніх областей.
Почалася й посадка дерев у лісництвах підприємства у рамках програми Президента «Зелена країна».У Комарівському лісництві висадили 3,5 тисячі сіянців сосни, модрини та дуба із закритою кореневою системою. А всього лісівники Славутчини запланували цьогоріч висадити понад 500 тисяч сіянців головних деревних порід.
У Шепетівському лісгоспі оперативно зачистили всі ділянки, призначені для лісовідновлення.   На підприємстві мають вдосталь посадкового матеріалу різних порід дерев. А на площу весняної посадки підготували 220 тисяч сіянців і саджанців. У Міжнародний день лісів, 21 березня шепетівські лісівники провели доповнення лісових культур попередніх років створення. Днями лісництва почали посадку дерев на зрубах і вже до кінця березня передбачають залісити до 10 гектарів площ.
Із настанням сприятливих умов у Ярмолинецькому лісгоспі почали садити дерева. У Городоцькому лісництві заклали плантацію дуба звичайного на площі 4 гектари та провели доповнення культур на площі понад 6 гектарів. Разом з лісівниками трудилися представники територіальної громади. Колектив Зіньківського лісництва посадив понад 7 тисяч сіянців горіха чорного на площі два гектари. А на доповненні новорічних плантації використали 5 тисяч сіянців ялини європейської. Садили ліс не лише лісівники. Долучилися до праці педагогічний колектив Зіньківської загальноосвітньої школи і вимушені переселенці, які тимчасово проживають у Зіньківській та Віньковецькій територіальних громадах.
Хмельницьке лісомисливське господарство теж зустріло весну в повній готовності. У числі перших садити ліс почали в Михайлівському лісництві. В урочищі Королівка на площі сім гектарів створили насадження. На ділянці частково посадили лісові культури, а там, де спостерігається інтенсивне природне поновлення, посадили майже 5 тисяч сіянців ялини із закритою кореневою системою. Посадковий матеріал придбали в Славутському лісгоспі. В цілому в Хмельницькому ЛМГ на кінець березня вже створено понад 20 гектарів лісових культур, у тому числі 5 гектарів нового лісу.
Гамірно було минулих вихідних в угіддях Старокостянтинівського лісгоспу. В Антонінському, Грицівському та Самчиківському лісництвах залісили 3,8 гектара площ, висадивши 13,7 тисячі сіянців різних порід.
Колектив Головчинецького лісництва Летичівського лісгоспу теж злагоджено веде весняну лісокультурну кампанію. На площі 3,9 гектара посіяли жолуді. А в іншому кварталі на площі 3,5 гектара посадили саджанці дуба звичайного та модрини європейської.
У Проскурівському лісгоспі готують площі під створення лісових культур. У одному з кварталів Хмельницького лісництва, на галявині майстри окультурили ділянку – вирубали чагарники. Тут буде посаджено 3,9 гектара лісу.
Колектив Національного природного парку «Мале Полісся» теж долучається до створення лісових культур.
Весняна посадкова кампанія злагоджено йде скрізь. Підприємства прагнуть провести її якісно, в кращі агротехнічні строки.