Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 1167

Минає п’ятий рік з часу, як відійшов у вічність Петро Степанович Смоленюк — український учений, засновник і перший ректор Хмельницького економічного університету, кандидат економічних наук, професор, член Української Академії економічних наук та Української Академії економічної кібернетики, кавалер ордена «За розбудову освіти» ім. М. Грушевського, відмінник освіти України, який  21 травня 1992 року створив вищий навчальний заклад.

Заснований ним Хмельницький приватний інститут бізнесу  став першим приватним вищим навчальним закладом у Хмельницькому. Згодом його було перейменовано у ПВНЗ «Хмельницький економічний університет» та акредитовано за ІV рівнем акредитації.
З часу створення Хмельницького економічного університету П. С. Смоленюк  працював ректором 20 років.
Становлення університету відбувалося у складних умовах економічної нестабільності та жорсткої конкуренції. 1 вересня 1993 року у навчальному закладі розпочали роботу кафедри «Гуманітарних дисциплін», «Економіки», «Бізнесу та фундаментальних дисциплін» та «Обліку і аудиту». Враховуючи з необхідність розширення освітніх послуг для населення, 2003 року Петро Степанович ініціював  створення фінансово-економічного коледжу, як структурного підрозділу університету. Продовжує гарні традиції та надихає коледж новими ідеями нинішній його керівник —  Олексій Вікторович Кривончак. Сьогодні навчальний заклад готує фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Молодший спеціаліст» із таких спеціальностей: «Бухгалтерський облік», «Фінанси і кредит», «Економіка підприємства», «Комерційна діяльність», «Оціночна діяльність», «Маркетингова діяльність», «Інформаційна діяльність підприємства», «Організація виробництва», «Туристичне обслуговування».
Незважаючи на важку економічну ситуацію у країні, вже 2006 року П.С. Смоленюку неймовірними зусиллями вдалося побудувати окремий корпус для фінансово-економічного коледжу. 1 вересня 2007 року відбулося урочисте відкриття нового приміщення за адресою вул. Сковороди, 17.
Велику увагу Петро Степанович приділяв науковій роботі. Численні наукові праці й ґрунтовні публікації відомого вченого Петра Смоленюка визнані вагомим внеском у розвиток сучасної економічної науки, в підготовку нової генерації фахівців економіки та підприємництва. Його перу належить 170 наукових праць, в тому числі понад 10 навчальних посібників.
За багаторічну та плідну працю на освітянській ниві П. С. Смоленюк нагороджений знаком «Відмінник освіти України», обраний академіком Української академії економічних наук та Академії економічної кібернетики, є кавалером ордену «За розбудову освіти» ім. М.Грушевського, а також за вагомий внесок у розвиток національної освіти України відзначений «Золотим Знаком» президента Українського союзу промисловців і підприємців А. К. Кінаха.
А втім, П. С. Смоленюк був не лише прекрасним педагогом та організатором, але й господарником. Адже Хмельницький економічний університет, дякуючи його піклуванню, і тепер має необхідну матеріальну базу: три навчальні корпуси, спортивний і актовий зали, обладнані навчальні кабінети з бухгалтерського обліку у промисловості, економіки підприємства, фінансів, іноземних мов, дипломного та курсового проектування, лінгафонну та комп’ютерні лабораторії.
Протягом 20-ти років існування університет, під умілим керівництвом П.С. Смоленюка, підготував більше десяти тисяч фахівців нової генерації з глибокими фундаментальними знаннями, практичними навичками, здатних до плідної самостійної творчої діяльності. І саме завдяки цьому університет набуває все більшої популярності та авторитету серед вищих навчальних закладів України.
Рівняючись на свого батька, стали науковцями, кандидатами економічних наук і його сини — Руслан та Андрій. Адже Петро Степанович завжди був впевнений, що вони здійснять те, чого не зможе або не встигне зробити він. Отож нині молодший син Андрій – завідувач кафедри менеджменту. Продовжує почесну справу свого чоловіка і Людмила Тимофіївна Смоленюк, яка очолює в університеті відповідальні напрямки — профорієнтацію та маркетинг.
Батьківську естафету гідно прийняв старший син — Руслан Петрович Смоленюк. Уже п’ятий рік він є ректором Хмельницького економічного університету, кандидат економічних наук, доцент. Завдяки його вмілому керівництву, високому професіоналізму, працелюбності та професійно підібраному і згуртованому ним науково-педагогічному колективу, вищий навчальний заклад активно розвивається. Університет посідає гідне місце серед вищих приватних навчальних закладів не тільки Подільського регіону, а й усієї України.
У вищому навчальному закладі діє професійна система добору кадрів та підвищення кваліфікації. Рівень кваліфікації науково-педагогічних працівників відповідає напрямам підготовки. На посади призначаються особи з ґрунтовною освітою, фаховою підготовкою. Науковий, методичний, творчий потенціал науково-педагогічного колективу досить потужний і він завжди йде в ногу з часом. А тому закономірно, що Хмельницький економічний університет та його фінансово-економічний коледж сьогодні – мрія багатьох абітурієнтів.
Випускники, крім теоретичної підготовки, набувають навичок практичної роботи, а тому впевнено презентують себе на ринку праці як підготовлені на високому рівні, самодостатні, обізнані фахівці.
П. С. Смоленюк, вірив у кожного студента і щиро радів досягненням і здобуткам своїх випускників.
Лише з часом кожен, хто працював з цією непересічною людиною, збагнув всю велич постаті Петра Степановича та оцінив його внесок сповна. Адже він був не просто багато років ректором, а — одним з великих хмельничан, який щиро любив рідне місто, був його патріотом.
Значну частину свого життя П. С. Смоленюк присвятив тому, щоб у Хмельницькому був прогресивний вищий навчальний заклад. За час його керівництва наше рідне місто отримало справжній університет — сучасний і модерновий. Той, на базі якого зараз триває активний розвиток Хмельницького економічного університету.
Сьогодні ми, колектив, студенти та випускники Хмельницького економічного університету глибоко сумуємо та віддаємо шану пам’яті видатному вченому, засновнику, вмілому керівнику, наставнику та щирій, добрій людині — Петру Степановичу Смоленюку.
П.С. Смоленюк, залишається в історії Хмельницького економічного університету натхненником, господарем і батьком великої університетської родини.
Світла пам’ять про Петра Степановича назавжди залишиться в наших серцях!