Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 617

Плужнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІ ступенів Хмельницької обласної ради за шістдесят років існування пройшла шлях становлення і стала осередком освіти та оздоровчим закладом для дітей з туберкульозними захворюваннями дихальних шляхів. Натхненником життя навчального закладу є її директор, заслужений працівник освіти України Валентин Іванович Климчук.

Прийнявши 1980 року керівництво закладом, Валентин Іванович, за сорок років перетворив Плужнянську санаторну школу в самодостатній навчальний заклад, в якому розвивають, виховують, навчають, лікують. З першого року керування ним було приділено особливу увагу впорядкуванню території і оснащенню приміщень школи. У кожному приміщенні щороку відбувалися зміни в інтер’єрі, осучаснювались навчальні і спальні кімнати, розширювався лікувально-оздоровчий центр та підсобне господарство, добудовувалися приміщення навчального корпусу, ставала привабливішою та затишнішою територія школи. Останніми роками повністю реконструйовано і замінено покрівлі спального корпусу та приміщення кухні-їдальні, збудовано розкішний культурно-спортивний комплекс, на високому рівні укомплектовано комп’ютерний клас, реконструйовано банно-пральний комбінат. Розширено лікувально-оздоровчий центр, де обладнано кардіоцентр, кабінет функціональної діагностики, масажний, стоматологічний та процедурний кабінети, фізкабінет, зал лікувальної фізкультури, аптеку, фітобар.
Нині у школі навчається, виховується і оздоровлюється 157 дітей від 5 до 15 років, з них – 94 дитини із сімей з недостатнім рівнем матеріального забезпечення і 63 дитини з багатодітних родин. В основному, це діти із Хмельницької області.
– Ми їх приймаємо часто дистрофічними, з важкими формами виснаження, – каже Валентин Іванович. — Хворі діти з соціально неблагополучних сімей знаходять тут нову сім’ю і піклування. Однак туга за рідною домівкою, хай навіть бідною, у дитячому серденьку все-таки живе. І Валентин Іванович, і його колеги, які сповідують педагогіку добра, всіляко сприяють зустрічам дітей з рідними. Кожної суботи дітей, батьки яких проживають у сусідніх районах, розвозять на вихідні дні шкільним автобусом.
А найпершими цілителями цих недужих тут є люблячі педагоги, вихователі і медичні працівники. Всього з дітьми працює 69 чоловік.
Турбота про вихованців, поліпшення умов їх проживання спонукала В. І. Климчука до пошуків шляхів розвитку навчально-підсобного господарства як важливого напрямку фінансової підтримки установи. І з часом було створено потужне підсобне господарство, надходження з якого є сьогодні запорукою процвітання закладу. Санаторій має 33 гектари орної землі, свиноферму, де відгодовується до ста свиней, три корови, на полі вирощують зернові, городину. Є власна пекарня. У меню їдальні, де діти приймають п’ятиразове (!!!) харчування, щодня свіже м'ясо.
Ефективне господарювання дало змогу обладнати санаторій зручними меблями, придбати телевізори, комп’ютери, килимові покриття, тренажери. Опалення забезпечується власною котельнею. Має санаторій і власний автопарк: автобус, трактори, вантажні і легкову автомашини. Багато хорошого можна сказати про санаторну школу села Плужне, її директора, педагогічний і медичний колективи, технічний персонал, які заслуговують лише подяки за їхню самовіддану працю, за тепле і терпляче ставлення до знедолених і хворих дітей.