Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 401

 

Не секрет, що діти були і є, особливо нинішнього покоління, дуже вибагливими в їжі. Знаю це не з чуток, адже маю двох онуків-школяриків — третьокласника Владислава і першокласницю Діану. Інколи вони з упертістю можуть відмовлятися від тих чи інших харчів, «крутити носом» особливо над ранковими сніданками, не були винятком і шкільні меню. Хоча почасти це були не завжди їхні дитячі примхи, інколи юний організм мимо їхньої волі не сприймав запропонований їм раціон харчування. Та, здається, крига скресла, і з січня він зазнав кардинальних змін. А передував цьому новий санітарний регламент, прописаний Міністерством охорони здоров’я України. Що саме міняється у харчуванні в школах згідно з цим документом наша розмова з начальником управління освіти і науки Кам’янець-Подільської міської ради, депутатом міської ради Сергієм МЕЛЬНИКОМ.

— Минулого року в Україні оновили нормативну базу щодо харчування у школах. З 1 січня діє новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Він передбачає сучасні норми щодо облаштування шкіл, освітлення, звукового та температурного режиму, а також якості харчування. Відповідно до нових правил, зі шкіл мають зникнути кондитерські вироби, солодкі зернові продукти, що містять понад 10 г цукру на 100 г продукту, вироби з кремом, морозиво, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви), непастеризоване молоко, непастеризовані соки, солодкі газовані та енергетичні напої, кава та кавові напої.

Документ встановлює групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів, зокрема, злакові, овочі, молочні продукти. Так, для учнів раз на тиждень обов’язково має готуватися риба, подаватися фрукти та ягоди.

Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв для дітей. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру.

І для дітей з особливими дієтичними потребами має бути організоване окреме харчування. Для цього батькам потрібно подати довідку від сімейного лікаря.

— Чи готове місто до нових змін?

— Минулий рік повністю був присвячений зміні законодавчих норм, що дадуть змогу далі реформувати систему шкільного харчування. Крім оновленого санітарного регламенту, затверджені рекомендації щодо закупівель, а також настанови для використання системи аналізу безпечності харчових продуктів. Нові норми і порядок організації харчування учнів було подано на розгляд Кабміну.

Наступний етап реформи шкільного харчування, запланований на 2021 рік, — це оновлення меню. За словами Олени Зеленської, наразі фахівці працюють над зразками меню з рецептами страв і технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп. До створення страв залучили відомого кулінара Євгена Клопотенка, представників громадських організацій, експертів у галузі харчування та дитячих лікарів — ендокринологів і дієтологів. Шкільне меню складатимуть залежно від пори року. Восени даватимуть більше сезонних фруктів — слив, яблук, взимку — цитрусових і бананів. Сезонні меню готуються на шість тижнів.

У Кам’янець-Подільській міській територіальній громаді функціонує 23 загальноосвітніх навчальних заклади, в яких здобувають освіту 11332 юних кам’янчанини. З них 4086 учнів 1-4 класів, за винятком пільгових категорій, забезпечені безкоштовними сніданками в міській місцевості та обідами в сільській місцевості вартістю 15 гривень. Діти пільгових категорій забезпечуються безкоштовним обідом вартістю 19 гривень.

Харчування дітей організовано згідно з погодженим управлінням Держпродспоживслужби посезонного двотижневого орієнтовного меню, розробленого відповідно до норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах. Регулярно постачаються овочі, фрукти, м’ясо, риба, молочна продукція. Щоденне харчування урізноманітнене і включає запіканки, сирники, пудинги, суфле, порційні свіжі фрукти, компоти зі свіжих фруктів та сухофруктів, страви з сучасного збірника рецептів страв Є. Клопотенка.

Наразі управлінням освіти і науки спільно з організаторами харчування здійснюється опрацювання наявних технологій приготування страв, запропонованих у збірникові рецептур Є. Клопотенка, та з радістю очікуємо зразки меню з рецептами страв і технологічними картками, які відповідатимуть оновленим вимогам.

— Наведіть, будь ласка, приклад меню кількох сніданків?

— У понеділок діти снідали омлетом, хлібом пшеничним цільнозерновим з маслом і сиром, пили чай з лимоном, фруктами; у вівторок їли запіканку сирну з варенням, чай з лимоном, фрукти тощо.

— Скільки коштів на харчування школярів виділяється з міського бюджету?

— Рішенням третьої сесії VII скликання Кам’янець-Подільської міської ради затверджена Програма «Харчування дітей в закладах загальної середньої та дошкільної освіти» на 2021 рік, на реалізацію якої затверджено 20438321 гривня. Програма передбачає організацію безкоштовного харчування 7272 дітей, які навчаються в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. В 2021 році до Програми додатково включено забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один з батьків яких брав/бере безпосередню участь в ООС, АТО, які навчаються в закладах загальної середньої та дошкільної освіти, дітей з інвалідністю, дітей із багатодітних сімей, дітей з малозабезпечених сімей, які навчаються в закладах загальної середньої освіти.

Що стосується відповідності обладнання шкільних харчоблоків санітарно-гігієнічним та технічним вимогам, то необхідно зазначити, що матеріально-технічна база харчоблоків закладів досить застаріла. Разом з цим, в 2020 році з державного бюджету Кам’янцю-Подільському виділено кошти на придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) загалом на суму 1419,12 тис. грн., із забезпеченням співфінансування з міського бюджету в розмірі 30 %, що складає 425,736 тис. грн.

— Хто у школах контролює якість приготовлених сніданків і обідів, дає «зелене» світло для їх споживання учнями?

— Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби медпрацівником, у разі його відсутності — іншою особою, призначеною керівником закладу відповідальною за організацію харчування. Відповідальність за продукцію, що надходить на харчоблоки несе організатор харчування та контролює адміністрація закладу.

Зовнішній контроль за організацією харчування здійснюють територіальні органи Держпродспоживслужби, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, органи управління освітою.

— Батьки дітей можуть проконтролювати, як і чим харчуються їхні діти? — У зв’язку з карантинними заходами, громадський контроль здійснюється тільки працівниками закладу, які не задіяні в організації харчування. Кожна мати чи батько мають право поцікавитися, що їсть їхня дитина, для цього заклади мають розміщувати для ознайомлення біля входу меню на кожен день та орієнтовне двотижневе меню, погоджене органом Держпродспоживслужби.

З метою вивчення стану організації харчування, пропозицій та зауважень батьків, дітей щодо зміни шкільного раціону, в закладах проводяться анкетування, опитування, дослідження, результати яких опрацьовуються адміністрацією закладів з організаторами харчування та використовуються для подальшого удосконалення дитячого харчування.

— Сергію Васильовичу, насамкінець хочу зізнатися, мої онуки вже відмовляються їсти вранці вдома, мовляв, а для чого, якщо у школі теж сніданки, не гірші домашніх. Упевнений, так думають й інші кам’янецькі школярі…

— Я теж у цьому переконаний. Їжа у школі має бути корисною, смачною і різноманітною. І заклади освіти міста готові до змін, до зародження нової культури харчування.

— Дякую за розмову.