Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 527

Так по праву, без краплі перебільшення, можемо назвати Державний навчальний заклад «Лісоводський професійний аграрний ліцей», що на Городоччині. Лише впродовж цього року заклад із понад півстолітньою історією виборов золоту медаль у номінації «Модернізація змісту професійної освіти в умовах євроінтеграції України» у масштабному Все­українському проєкті «Сучасні заклади освіти», що проводили Міністерство освіти та Національна академія педагогічних наук України, і став лауреатом рейтингу «Кращі підприємства України» в галузі професійно-технічної освіти, проведеного Міжнародною організацією «Асамблея ділових кіл» в Україні. 

«Секрет успіху насправді у простому, — переконує директор ліцею Олександр Боровик (на фото). — Ми завжди намагаємося йти в ногу з часом. І якщо сьогодення вимагає фахівців аграрного напряму, які мають бути, як мовиться, «на ти» з сучасною технікою, яка ледь не щоднини модернізовується, то на старих тракторах чи комбайнах справжніх професіоналів не зростиш. Тут нам дружнє плече багато років поспіль підставляють соціальні партнери: співпрацюємо з багатьма підприємствами на теренах Городоччини, агрохолдингом Vitagro, ТДВ «Городоцьке» (керівник Анатолій Битий), ТОВ «Ярос Агро» та іншими. Учні не лише мають змогу проходити навчально-виробничу практику в аграрних формуваннях, які володіють сучасною технікою, а й вивчати-розбирати її, техніку, яку на зиму нам приганяють. Отже, в нас доволі потужна виробничо-технічна база. Величезний відсоток успіху криється й у злагодженому високопрофесійному колективі, адже прищеплюють учням знання справжні фахівці своєї справи».
Лісоводський професійний аграрний ліцей — державний навчальний заклад ІІ рівня атестації — здійснює підготовку кваліфікованих робітників з 16 ліцензованих професій та перепідготовку з 12 ліцензованих професій. Майже чотири сотні учнів із різних куточків Хмельниччини, та й не тільки, освоюють нині тут фах трактористів, зварювальників, ковалів, кравців, штукатурів, слюсарів із ремонту сільгось­когосподарського устаткування, електрозварювальників ручного зварювання, ковалів ручного кування, кухарів-кондитерів… Кожен бажаючий забезпечений безкоштовним гуртожитком. Якщо відверто, то по-домашньому комфортно, затишно, й по-сучасному гарно та до дрібниць продумано в усіх приміщеннях, корпусах, майстернях закладу. До послуг учнів спортивна зала з тенісними столами, різноманітними тренажерами, душовими, роздягальнями, актова зала, на сцені якої в славному родинному колі проводять усі заходи; є кімната молитви, добротна бібліотека... Та все ж головне атмосфера! Стільки потрібних, змістовних заходів проводять віддані своїй справі працівники для дітвори і їхніх батьків! Тож тут постійно весело, гамірно, цікаво і — навдивовижу щасливо. Тому, безсумнівно, усі, хто тут навчається чи навчався, ці роки запам’ятає назавжди.
Учні й вчителі ліцею активні учасники чималої низки проєктів, зініційованих Міністерством освіти й іншими відомствами, неоднарозові переможці всеукраїнських олімпіад і конкурсів. Зараз беруть участь у проєкті щодо запобігання торгівлі людьми. «Учні спільно з нашим психологом проходять відповідні навчання й проводимуть лекції на цю тематику», — розповідає Олександр Васильович Боровик.
Планують створити, знову ж таки, беручи участь у різноманітних проєктах, навчально-практичний центр із підготовки трактористів різних категорій, слюсарів і водіїв. «Щиро вдячні за підтримку і розуміння Городоцькій територіальній громаді і особисто Неонілі Андрійчук, — констатує директор, — за кошти з бюджету міської ради уже виготовлена проєктно-кошторисна документація на омріяний центр. Навчання для охочих проходитиме від семи місяців, це у випадку, якщо освоюється той чи інший фах, як мовиться, з нуля, до кількох тижнів, якщо навики уже є. В межах ліцензійного обсягу готові прийняти достатню кількість незайнятого населення».
Побувавши в цій потужній кузні справжніх фахівців, вкотре переконуєшся: хто хоче працювати — шукає можливості.