Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 386

В обласному центрі соціальних служб почали планові навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

Курс такої психологічної підготовки є обов’язковим для потенційних опікунів дітей.

«Сьогодні ми розпочали навчання у 2021 році. Головні аспекти навчання торкаються вікових особливостей дітей, адаптації їх до нової родини, опрацювання психологічних травм, отриманих до усиновлення. По завершенні курсу майбутні батьки мають повною мірою усвідомлювати, як поводитися з прийомною дитиною, як створити для її розвитку безпечні умови та сприяти гармонійному становленню особистості дитини», - розповідає директор центру соціальних служб Тетяна Власюк.

У тренінгу беруть участь потенційні усиновителі з Шепетівського та Хмельницького районів, а також патронатні вихователі з Хмельницького.

Навчання проходить під керівництвом регіональних тренерів Хмельницького обласного центру соціальних служб, сертифікованого тренера – практичного психолога Людмили Терпяк та соціального менеджера Тетяна Яцух.

Потенційних опікунів навчають у формі семінару-тренінгу. Таким чином спеціалісти можуть оцінити потенціал майбутніх вихователів, а також передати важливі знання та навички під час інтерактивних вправ.

План навчальної програми:

- Знайомство;

- Підготовка до змін в особистому та сімейному житті;

- Подолання у дитини почуття втрати;

- Повноцінний розвиток дитини та причини його затримки;

- Задоволення потреб дитини та формування її прив’язаностей;

- Зміст та методи сімейного виховання; Посилення сімейних зв’язків;

- Планування стабільності життя дитини та сім’ї;

- Робота в команді;

- Усвідомлений вибір.

Відповідно до законодавства України потенційні усиновителі повинні навчатися 64 години. Тренінгова програма розділена на 8 занять, які проводитимуться вівторками та п’ятницями.

Після проходження обов’язкового безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка з рекомендаціями, яка засвідчує проходження цього курсу і посвідчує їхню готовність стати усиновителями. В довідці вказується кількість дітей, їх стать та вік, рекомендації щодо можливості усиновлення.