Надрукувати
Категорія: Освіта
Перегляди: 714

Продовження строку воєнного стану
Президент України своїм указом ініціював продовження воєнного стану в Україні з 26 березня 2022 року строком на 30 діб. Таке рішення було підтримано парламентом 15 березня 2022 (р. № 7168 від 14.03.2022).
Джерело: Указ Президента України від 14 березня 2022 року № 133/2022.

Отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи
Відтепер особи, які змінили своє місце проживання внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України 24 лютого 2022 року, можуть отримати довідку про взяття на облік ВПО. Особа може отримати статус внутрішньо переміщеної особи, якщо вона вимушено переїхала з таких областей: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська (та м. Київ), Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.
Для отримання довідки можна звернутися до органу соціального захисту населення райдержадміністрації та міст обласного значення, а також на період воєнного стану до уповноваженої особи територіальної громади, центру надання адміністративних послуг. Як повідомляє Мінсоцполітики, згодом таку довідку можна буде отримати через Портал Дія.
Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАП приймає рішення та видає довідку, а також реєструє заяву з формуванням електронної справи з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики. Орган соцзахисту включає інформацію про таких осіб до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.
Джерело: Постанова КМУ від 13 березня 2022 р. № 269.

Правила перетинання державного кордону для осіб з інвалідністю
Уряд спростив процедуру перетину кордону для осіб з інвалідністю і тих, хто їх супроводжує.
Відповідно до змін під час воєнного та надзвичайного стану державний кордон також можуть перетинати:

Джерело: Постанова КМУ від 12 березня 2022 року № 264.
Довідково: Мінсоцполітики підготувало пам’ятку щодо перетинання державного кордону дітьми, особами з інвалідністю та особами, які їх супроводжують, в умовах надзвичайного та воєнного стану.

Перетин держкордону на основі документів з “Дії”
З 10 березня 2022 року до дня припинення або скасування воєнного стану особа може перетнути державний кордон за допомогою додатку “Дія” без додаткового пред’явлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Перевірка єДокумента в  обов’язковому порядку повинна здійснюватися з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду).
Джерело: Постанова КМУ від 10 березня 2022 року № 248.

Хвилина мовчання за загиблими
Відтепер щоденно о 9 годині ранку буде проводитися загальнонаціональна хвилина мовчання з метою вшанування пам’яті воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань, мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації.
Хвилина мовчання оголошуватиметься у всіх засобах масової інформації незалежно від форми власності, у закладах освіти, закордонних дипломатичних установах України.
Джерело: Указ Президента України від 16 березня 2022 № 143/2022.

Компенсація на оплату комунальних послуг за розміщення тимчасово переміщених осіб
Уряд затвердив порядок надання компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, спожитих у приміщеннях комунальної форми власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі. Компенсація надається починаючи з 1 березня 2022 року та виключно після оплати комунальних послуг за попередній період.
Компенсація надається за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету для покриття витрат місцевих бюджетів на:
- послуги з постачання теплової енергії;
- послуги з централізованого водопостачання та водовідведення;
- послуги з поводження з побутовими відходами або вивезення побутових відходів;
- послуги з постачання та розподілу природного газу;
- послуги з постачання та розподілу електричної енергії;
- придбання дров, пелет, вугілля, інших видів палива для опалення будівель.
Порядок дій для отримання компенсації:
До 20-го числа місяця, наступного за звітним, у якому були отримані комунальні послуги, заклади, підприємства, установи та організації комунальної власності оплачують комунальні послуги.
Не пізніше 3 робочого дня після оплати органи місцевого самоврядування подають до обласної військової адміністрації заяву на отримання компенсації (форма заяви в додатку до порядку, посилання на який нижче) та підтвердні документи щодо фактичної оплати.
Протягом 2 робочих днів після отримання заяви обласні військові адміністрації скеровують узагальнену інформацію до Мінрегіону для опрацювання питання виділення фінансування.
Мінрегіон узагальнює інформацію та готує проєкт рішення КМУ про виділення коштів.
Джерело: Постанова КМУ від 11 березня 2022 року № 261.

Форма контракту добровольця територіальної оборони
Нещодавно Міністерство оборони України затвердило форми контракту для осіб, які хочуть вступити до добровольчих формувань територіальної громади, та посвідчення добровольця.
У формі контракту вказано, що на добровольців, які уклали контракт, поширюється дія статутів ЗСУ, гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України “Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” та статті 119 Кодексу законів про працю України, яка гарантує збереження місця роботи та середнього заробітку.
Джерело: наказ МОУ від 07 березня 2022 року № 84.
Довідково: положення про добровольчі формування територіальних громад затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1449.

Безвіз для співробітників міжнародних медичних чи гуманітарних організацій, фондів або програм
З 14 березня 2022 року тимчасово на період дії воєнного стану встановлено безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які є співробітниками міжнародних медичних чи гуманітарних організацій, фондів або програм, інших організацій, і прибувають в Україну на запрошення КМУ для надання гуманітарної допомоги.
Джерело: Указ Президента України від 14 березня 2022 року № 132/2022.

Виділення додаткових коштів для забезпечення харчування ЗСУ
КМУ прийняв рішення з резервного фонду державного бюджету виділити Міністерству оборони 3 926 284,9 тис. гривень для забезпечення харчування військовослужбовців Збройних Сил.
Джерело: Розпорядження КМУ від 11 березня 2022 р. № 211-р.

Утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими
11 березня 2022 року уряд створив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, затвердив його склад та положення про нього.
Штаб є тимчасовим допоміжним органом КМУ для сприяння координації діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, військових формувань, утворених відповідно до законів, правоохоронних органів та громадських об’єднань з питань поводження з військовополоненими.
Повноваження штабу:
- участь у розгляді та розробленні проєктів нормативно-правових актів з питань поводження з військовополоненими згідно з нормами міжнародного гуманітарного права;
- визначення завдань державних органів у цій сфері;
- визначення органів, що відповідають за формування зведеної бази військовополонених, місць їхнього утримання та забезпечення конвоювання до таких місць;
- сприяння дотриманню норм міжнародного гуманітарного права під час проведення допиту військовополонених уповноваженими органами;
- внесення пропозиції щодо обміну військовополоненими.
Джерело: Постанова КМУ від 11 березня 2022 року № 257.

Використання коштів Українського ветеранського фонду
Уряд визначив механізм використання коштів, права та умови отримання фінансування, порядок проведення конкурсів та звітності, а також особливості роботи Українського ветеранського фонду під час воєнного стану в Україні.
У постанові вказано, що під час воєнного стану насамперед допомога надається ветеранам та членам їхніх сімей, які зараз воюють у складі Збройних Сил або добровольчих формуваннях т
ериторіальних громад, а також на фінансування заходів щодо створення умов
для інтеграції евакуйованих ветеранів та членів їхніх сімей.
Як нагадує Мінветеранів, Український ветеранський фонд розпочав роботу з січня 2022 року як державна установа, створена з метою реалізації проєктів, спрямованих на повернення захисників та захисниць до активного мирного життя.
Джерело: Постанова КМУ від 11 березня 2022 року № 256.