Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 247

Пилова буря накрила село на Івано-Франківщині.

30-31 березня на територію України з південного заходу поширилося дуже тепле повітря, африканського походження, середня добова температура перевищила норму на 5-12 градусів.

Разом з цим теплом з північної частини Африки переноситься і пил, про що свідчать супутникові знімки. Цей пил створює ефект затуманеного неба, в приземному шарі може спостерігатися імла. Концентрації пилу не перевищують гранично допустимих норм.

Українців закликали зачиняти вікна в приміщеннях, оскільки пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, літніх і дітей. За словами лікарів, запилення може спричинити порушення водного балансу в організмі людини, пересихання слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і, як результат, – загострення хронічних захворювань дихальної системи. У таких умовах передусім важливо пити достатньо чистої води. Це стосується усіх людей, проте найбільш вразливими є діти та люди старшого віку. У дітей можуть бути недостатньо розвиненими захисні механізми, а у людей старшого віку погіршуватимуть виділення шкідливих часточок з верхніх дихальних шляхів через дегенеративні зміни війчастого шару епітелію.

Найближчої доби така ситуація утримається у більшості областей країни, лише у західних областях завтра вдень атмосферний фронт зумовить дощі, згодом 3-4 квітня дощі пройдуть на більшій частині території країни, зміниться повітряна маса, якість повітря поліпшиться.