Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 252

Період цвітіння амброзії розпочався на Хмельниччині та триватиме до жовтня. Це значно ускладнює життя людей з алергією. У Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб застерігають мешканців області та діляться порадами, як уберегтися від негативного впливу рослини. 

Амброзії чимало не лише при дорогах, а й у населених пунктах. Небезпечним є саме пилок квітучої рослини. Пилок амброзії є дуже сильним алергеном, який навіть в невеликій концентрації може завдати дискомфорту. Під мікроскопом він має вигляд кульки з гачечками. При вдиханні людиною пилку він чіпляється цими гачечками за слизову поверхню дихальних шляхів, що викликає їх подразнення і, як наслідок, бронхіт. Людина починає задихатися.  Для виникнення симптомів алергії у людини-алергіка достатньо концентрації 10 зерен амброзії на 1 кубічний метр повітря. Амброзія дуже "плодовита" – одна рослина може виділяти до мільярда зерен. Вітер розносить пилок на десятки кілометрів. Тому сховатися від амброзії майже неможливо. Цікаво, що навіть абсолютно здорова людина може перетворитися в алергика, якщо протягом декількох тижнів буде змушена дихати повітрям, в якому міститься багато пилку амброзії. А набута таким чином алергія практично невиліковна. 

Люди з алергією на амброзію можуть відчувати свербіж у роті, набряк губ, рота, язика чи горла при вживанні горіхів, сирих фруктів або овочів. Причиною цього є перехресна алергія, що виникає через схожість білків в цих продуктах на пилок рослини. 

Лікування алергії на амброзію включає симптоматичну терапію та алергенну імунотерапію (АІТ). АІТ – це метод лікування алергії, коли в організм людини вводиться мінімальна доза алергену, яка не може викликати симптоми алергії, але допомагає з часом сформувати нормальний імунітет на білок-алерген, тобто толерантність до пилку, симптоми алергії поступово зменшуються та зникають. Індивідуальну програму діагностики та лікування алергії може рекомендувати лікар-алерголог.

Загальні правила для алергіка в сезон цвітіння амброзії: