Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 244

Мабуть, кожен із нас у цей важкий період повномасштабної війни відчуває тривогу, неспокій. Постійні переживання, розлад сну, дратівливість, панічні атаки спостерігаються у все більшої кількості українців. Чи варто звертати увагу на такі симптоми і чи можна убезпечити себе від них, запитуємо у директора КНП «Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров’я» Івана Гуцула.

– Із початком повномасштабної війни звернень до Центру психічного здоров’я стало вдвічі більше. Люди були налякані сигналами тривоги, повідомленнями про звірства ворога. Ті, хто провів рідних на фронт, втратили спокій. Життя більшості родин, що й казати, наповнилося стресом. Це насправді серйозна проблема. Недаремно на неї сьогодні звертає особливу увагу перша леді країни Олена Зеленська, ініціюючи і просвітницьку роботу, і різні заходи для підтримки психічного здоров’я українців.
– І як вдалося колективу справлятися з новими викликами?
– У штаті нашого центру висококваліфіковані психологи, психотерапевти, психіатри і кожен, хто звертався за допомогою, отримував її. Серед пацієнтів було немало переселенців, зокрема й з дітьми різного віку. З ними працював дитячий психолог. До речі, як і на початку повномасштабної війни, так і зараз, щоб отримати консультацію чи пройти лікування в обласному медичному центрі психологічного здоров’я, не потрібне направлення сімейного лікаря. Можна записатися на прийом за електронною чергою або ж одразу прийти за нагальної потреби.
Нам вдалося налагодити хорошу співпрацю в період війни з польськими колегами, які допомогли придбати генератор на випадок відключень електроенергії, надіслали для закладу постільну білизну, деззасоби, ліки. Завдяки зусиллям голови обласної ради Віолети Лабазюк і депутата обласної ради Андрія Кланци американці надали для нашого центру гуманітарну допомогу, зокрема медичні препарати, яких маємо в достатній кількості для забезпечення лікувального процесу.
– А чи з’явилися нові методики у лікуванні за останній період?
– Так, ми запровадили низку методик, серед яких і застосування під час лікування шолома віртуальної реальності. Донедавна таку методику практикували лише в центрі реабілітації в Києві. Тепер вона доступна нашим пацієнтам. Завдяки комп’ютерній програмі пацієнти проходять релаксацію, що допоможе в подальшому виробити стресостійкість, значно поліпшить психічне здоров’я. У нашому закладі є два таких шоломи віртуальної реальності.
Також минулоріч ми обладнали спеціальну кімнату для роботи з дітьми. Спрямовуємо професійні зусилля на те, щоб обійтися без медикаментозного лікування дітей. І практично 80 відсоткам дитячих пацієнтів допомагаємо справитися з хворобою без медикаментів.
Цього року почали практикувати виїзд бригади спеціалістів до пацієнтів. У домашніх умовах їм надають допомогу, навчають рідних поведінки з хворим. Питання командної роботи: сім’ї, спеціалістів, пацієнта сьогодні надзвичайно актуальне.
– А коли варто насторожитися і звернутися до спеціалістів, щоб запобігти наслідкам хвороби?
– В усьому цивілізованому світі стало правилом мати свого психолога, адже його професійна допомога сприяє нормалізації повноцінного життя. У нас поки це правило не закріпилося. І все ж, якщо з’явилися перші ознаки дискомфорту життя, серед яких розлади сну, постійна тривога, панічний і депресивний настрій, інше, варто проконсультуватися зі спеціалістами.
Недаремно існує вислів: всі хвороби – від нервів. І хоч він з’явився задовго до поняття психіки, однозначно – пусковим механізмом гіпертонії, цукрового діабету, інших недуг є нервовий стрес.
– А як справлятися з його проявами? Чи існують загальні рекомендації, щоб не дати розгорітися цьому «полум’ю»?
– Зміна картинки, як ми називаємо. Якщо людина відчуває, що може «вибухнути» гнівом, що ось-ось розв’яжеться скандал, варто вийти з кімнати, приміщення. Якщо перевантажили себе розумовою працею, займайтеся фізичною. Варто більше спілкуватися з тими, кому довіряєш, хто вислухає, підтримає добрим словом. Нормального спілкування, треба визнати, сьогодні не вистачає. І в цей важкий час обов’язково треба вірити в Перемогу, в те, що все неодмінно зміниться на краще. Ця віра і віра в себе допомагає тримати психіку в рівновазі, мінімізувати нервові стреси.
– Ми говоримо про цивільне населення, констатуючи, що рівень психічних розладів підвищився через війну. А що ж наші воїни? Вони й справді переживають таке, що нам і в кошмарах не насниться.
– Так, психіка кожної людини реагує на обставини, оточення, події. У минулому році завдяки співпраці з міністерством ветеранів у нашому закладі були сформовані дві бригади з надання психологічної підтримки бійцям. Спеціалісти виїздили в госпіталі, обласну, міську, районну лікарні, де лікувалися поранені бійці, працювали з ними, надаючи індивідуальну допомогу. Одним необхідна була психологічна підтримка, іншим – психіатра чи психотерапевта, при потребі залучали наркологів. Координація роботи з закладами, де лікуються поранені, сприяє тому, що швидко реагуємо на необхідність психологічної допомоги українським воїнам.
І хоч цього року з невідомих нам причин співпраця з міністерством ветеранів призупинилася, бригади спеціалістів Центру психічного здоров’я на волонтерських засадах продовжують її надавати. Це – наш обов’язок перед захисниками, які проходять через жахіття війни.
А загалом Центр психічного здоров’я, хочу додати, надає медичні послуги з психодіагностики, психологічного консультування за різними методами, позитивної психотерапії Пезашкіна. Окрім психіатрів, психотерапевтів, працюють лікарі-наркологи, є послуги лікувального масажу, для робогти з дітьми — дефектолог, логопед.
Але одним із пріоритетних напрямів роботи центру залишається підтримка та реабілітація військовослужбовців і членів їхніх сімей.