Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 231

29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Тож вкотре фахівці наголошують на підвищенні обізнаності про захворювання серцево-судинної системи, причинах їх виникнення та способах запобігання. Цю проблему, яка вже набула глобального масштабу, невипадково ще називають епідемією. Адже серцево-судинні хвороби — головна причина смертності у всьому світі. В Україні на них припадає майже 64% випадків усіх смертей. І це, на прикрість, один із найвищих показників у світі! Щорічно ми втрачаємо майже 450 тисяч наших громадян. І водночас за оцінками спеціалістів, 90% випадків серцевих хвороб можна уникнути завдяки здоровому способу життя та своєчасному зверненню до лікаря.

Тому лікарі вказують на основні попереджувальні фактори ризику розвитку хвороб серця і судин — це підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину та цукру в крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, вживання алкоголю та, звісно ж, стрес.
Директор Департаменту громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Олексій Даниленко у своїй нещодавній доповіді підкреслив, що з початком війни, ситуація із захворюваністю на серцево-судинні хвороби в Україні погіршилася.
Фахівці акцентують, що найбільше летальних випадків саме від інсультів та інфарктів міокарда, а це саме ті захворювання, яким можна і треба запобігти. І те, чи виникнуть ці захворювання, на 50% залежить від поведінки людини — її фізичної активності, харчування, наявності шкідливих звичок тощо. Як показують дослідження, у нас понад 50% населення є споживачами алкоголю, більше 60% харчуються неправильно. А це все — ті фактори ризику, які призводять до захворювань серцево-судинної системи.
Як розповідають у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в усьому світі від серцево-судинних захворювань помирає більше людей, ніж з будь-якої іншої причини — понад 18 мільйонів щороку — а це 1 людина кожні 2 секунди! Лишень вдумайтеся!
Серцево-судинні захворювання — це група хвороб серця та кровоносних судин, таких як: гіпертонія (високий кров’яний тиск); ішемічна хвороба серця (інфаркт); порушення мозкового кровообігу (інсульт); захворювання периферичних судин; серцева недостатність; ревматичні захворювання серця; вроджені вади серця і кардіоміопатії.
Потрібно пам’ятати, що інфаркти є гострими станами, що вимагають екстреної медичної допомоги. Тому фахівці Хмельницького центру серця нагадують про симптоми інфаркту, які включають: біль або неприємні відчуття всередині грудної клітини; біль або неприємні відчуття в руках, лівому плечі, ліктях, щелепі або спині. Крім того, людина може відчувати труднощі в диханні або нестачу повітря; нудоту або блювоту; запаморочення або втрачати свідомість; покриватися холодним потом і ставати блідим. Жінки частіше відчувають брак дихання, нудоту, блювоту і болі в спині та щелепі.
Тому, якщо помітили, що в людини серцевий напад, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою! Бо чим раніше розпочати лікування, тим кращий прогноз для здоров’я та життя людини!
І не варто забувати про регулярний щорічний медичний огляд, завдяки якому захворювання можна вчасно виявити і не допустити ускладнень. Подбайте про себе.