Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 304

Чи можна все-таки «подружити» солодке зі здоровим способом харчування — питання, яке точно цікавить багатьох. І відповідь на нього нещавно озвучив президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець. 
Відомо, що надмірна кількість тістечок, печива, цукерок, морозива з часом призводять до ініціації механізмів виникнення ожиріння та діабету. А переїдання солодкого впливає на рівень інсуліну, порушує нормальні метаболічні процеси та виснажує можливості компенсації різких коливань рівня цукру в крові. Іншими словами, десерт може бути приємним на смак, але за нього доведеться заплатити певну ціну.

Проте існують нескладні правила, які допоможуть насолодитися смаколиками і не нашкодити собі.
Уникайте суворих обмежень
Спробуйте дозволити собі улюблені солодощі, однак в помірній кількості та з іншими, здоровішими продуктами. Наприклад, якщо вас тягне до шоколаду, розтопіть трохи чорного шоколаду та скуштуйте його з виноградом або з іншими ягодами чи фруктами.
Застосовуйте зважені підходи 
Один з універсальних підходів — їсти «заборонені» солодощі один раз на тиждень. Однак це не означає, що це можна робити без обмежень. Найкраще одразу встановити певні правила — о котрій годині та яку кількість ви собі дозволяєте. 
Якщо вам щодня потрібне щось солоденьке, обирайте продукти, які містять менше, ніж сто калорій на порцію. Наприклад, вибирайте ласощі, до складу яких входять горіхи (відомі джерела корисних жирів).
Дотримуйтеся балансу здорового харчування
Створіть власну модель здорового харчування і дотримуйтеся її постійно. Зверніть увагу на чотири основні усвідомлені зміни, які допоможуть періодично споживати десерти та подолати надмірне захоплення солодощами:
1. Зменшіть розмір порції.
2. Робіть акцент на рослинній їжі, багатій на харчові волокна.
3. Їжте повільніше. Це забезпечує триваліше насичення та відтерміновує повернення голоду.
4. Додайте фізичної активності.
Що робити, якщо, попри найкращі наміри, ви все ж з’їли другий шматок торта або навіть цілу шоколадку? Почніть заново. Пробачте себе, продовжуйте жити та впевнено змінювати харчування на краще.
Пам’ятайте також, що, відповідно до рекомендацій ВООЗ, доросла людина в середньому має споживати не більше, ніж 50 г доданого цукру на день, а ще ліпше — менше, ніж 25 г на добу. Дітям до трьох років краще не споживати доданий цукор взагалі, а після трьох — не перевищувати 25 г на добу.