Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 180

Відсьогодні в Україні можна записатися на отримання ін’єкційної форми доконтактної профілактики інфікування ВІЛ тривалої дії – Long PrEP. Учасники програми отримають ін’єкційну ДКП новітнім препаратом на основі діючої речовини каботегравіру тривалої дії (CAB-LA).

Що таке CAB-LA та Long PrEP

Long PrEP - це нова форма доконтактної профілактики. Такі препарати мають тривалу дію і передбачають внутрішньом’язові ін’єкції. Одним із них є каботегравір (CAB-LA). CAB-LA є інгібітором перенесення ланцюга інтегрази. Його було затверджено Управлінням з контролю за продуктами й ліками США (FDA) у грудні 2021 року та рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) у липні 2022 року.

В Україні CAB-LA доступний завдяки PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) та реалізується у партнерстві ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України", МБФ "Альянс громадського здоров'я" та "АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ" за підтримки ВООЗ в Україні, CDC (Центр контролю і профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я та соцзабезпечення США) та USAID (Агентство США з міжнародного розвитку). Препарат вводиться за схемою:

Ін’єкційна форма ДКП є безпечною та комфортною. Основна її перевага полягає у значному спрощенні схеми прийому ДКП. Адже таблетовану ДКП (PrEP) необхідно приймати щодня або за потреби.

Хто може взяти участь у програмі

Наразі препарат доступний у розмірі 100 річних курсів. Участь у програмі можуть взяти цисгендерні чоловіки, які практикують секс з чоловіками. Для цього потрібно заповнити форму реєстрації. Після заповнення анкети із вами зв’яжеться соціальний працівник, який розповість вам про деталі програми, проведе опитування та відповість на ваші запитання.

Щоб ви могли стати учасником програми, ваша вага має бути не менше 35 кг. Також ви повинні мати негативний ВІЛ-статус. Інші деталі щодо отримання ін’єкцій ДКП вам повідомить соцпрацівник або медичний працівник.

Де можна отримати ін’єкцію?

Отримати курс ін’єкцій Long PrEP можна буде у Києві та Львові. Деталі вам повідомить соцпрацівник під час консультації.

Що ще варто знати про Long PrEP?

Як і пероральна форма, ін’єкційна форма ДКП - це ефективний метод профілактики інфікування ВІЛ, якщо Ви:

Також Long PrEP може бути рекомендований якщо:

Нагадуємо, що ін’єкційна форма ДКП препаратами тривалої дії дозволяє отримувати профілактику за допомогою однієї ін'єкції кожні 2 місяці. 

Детальніше про Long PrEP ви можете прочитати за посиланням.