Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 782

Проклятий дует — саме таке смертельно небезпечне поєднання (за визначенням київського професора медицини Р. Процюка) утворює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та палички Коха. Вірус ВІЛ-інфекції ослаблює імунну систему людини-носія. Досить часто за таких умов наявний в організмі латентний збудник туберкульозу переходить в активну форму. Ось тоді й утворюється цей проклятий дует. У пацієнтів, хворих на СНІД, у 60 відсотках розвивається ко-інфекція: СНІД плюс туберкульоз. У таких хворих туберкульоз перебігає злоякісно, зі швидким прогресуванням процесу. Летальність висока і настає, як правило, через 4-6 місяців.

 Це не фільм жахів, це — сувора реальність нашого життя. Це повинно непокоїти усіх, адже за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку епідемії з 1987 року і донині у нашій державі офіційно зареєстровано понад 329 тисяч випадків ВІЛ-інфекції, в тому числі більше 108 тисяч захворювань на СНІД. За цей час померло понад 47 тисяч осіб. Нині на обліку перебуває144 тисячі ВІЛ-інфікованих (третина з них хворі на СНІД). І, що особливо тривожно, Хмельниччина за рівнем захворюваності на СНІД займає перше місце серед областей у західному регіоні.
 Як думаєте, варто бити в усі дзвони, сповіщаючи про смертельну небезпеку, застерігаючи від необачних кроків, навчаючи жити правильно? Авжеж, треба. Навчити всіх первинній профілактиці, яка убезпечить від помилок. Саме під таким кутом зору уже протягом двадцяти років проводяться різноманітні заходи в клубі «АнтиСНІД», який працює у Хмельницькому базовому медичному коледжі. Очолює клуб викладач інфектології, лікар-інфекціоніст Ольга Ткачук.
 Ось і цього року під її керівництвом студенти коледжу підготували монотематичну конференцію на тему: «Ко-інфекція — СНІД/туберкульоз». Тобто, про той самий проклятий дует, який згадувався на початку матеріалу. Конференція, як і всі попередні, відбуватиметься у вигляді справжнього театрального дійства, викликаючи в учасників й глядачів щирі емоції.
 Завдяки ентузіазму та наполегливій праці викладача щорічні конференції мають великий пізнавальний та виховний характер.
 — Усі наші заходи, — розповідає Ольга Миронівна, — покликані знайомити студентів з найновішою інформацією за основною темою: запобігання захворювання на СНІД та боротьби з ним. І наші майбутні фахівці повинні навчитися організовувати й впроваджувати методи первинної профілактики серед молоді. Усе повинно починатися з духовності. Чим міцніші моральні принципи в молодої людини, тим менший ризик захворіти на СНІД. Я взагалі раджу всім молодим, хто, приміром, вирішує одружитися, спільно пройти перевірку на ВІЛ. Це дуже просто: піти у центр СНІД і здати кров. Але — зауважте! — кров для точного результату треба здавати двічі (другий раз — через три місяці). Це не соромно робити, це — цивілізовано.
 Ми розповідаємо про шляхи передачі ВІЛ та туберкульозу (зокрема, на цьогорічній конференції), про симптоми хвороби, про методи запобігання їй. Важливо знати, хто належить до групи ризику. Це насамперед гомосексуалісти, наркомани, люди, які не мають постійних статевих партнерів, діти ВІЛ-інфікованих батьків, також хворі, яким доводиться часто робити переливання крові.
 Щоб запобігати хворобі і боротися з нею, ми повинні бути озброєні знаннями і навчати цьому майбутніх медичних спеціалістів. Для цього, власне, й проводимо усі наші заходи.
 Ольга Миронівна — автор багатьох наукових робіт, присвячених темі ВІЛ-інфекції. Одна з останніх — про формування професійної компетентності майбутніх фахівців сестринської справи в організації первинної профілактики ВІЛ-інфекції серед студентської молоді. А на ХV Всеукраїнській конференції студентів і молодих вчених «Молодь, освіта, наука, духовність», яка відбулася навесні цього року, диплом за кращу доповідь «Неврологічні прояви на тлі імунодефіциту у ВІЛ-інфікованих осіб» перше місце отримала студентка Хмельницького медколеджу Ірина Вітвіцька (науковий керівник — Ольга Ткачук).
 Так, надто важливо донести до людей знання, які допоможуть і вбережуть від смертельно небезпечної хвороби. Пам’ятаймо: СНІД не знає каяття і жалю. Ні багатство, ні влада, ні слава, ні краса, ні любов не вбереже життя тих, хто захворів на СНІД.