Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 671

Часто при цій недузі й думки не виникає щоб звернутися до лікаря — просто, здається, дрібниця. В кого не заболить голова, не підніметься температура, або безпричинно з’являється слабкість? Але з часом, бува, слабкість, втома набуває таких форм, що ні відпочинок, ні нічний сон не відновлюють сили.

Причиною може бути фізична перевтома, стреси, хвилювання, а також зміни пори року, особливо осінь і весна.
Медпрацівники вважають: причиною виникнення хвороби може бути вірусна інфекція, наприклад герпес. Хтось із цілителів допускає, що тут збої в роботі центральної нервової системи. Треті: у всьому винні дріжджові грибки. Якщо імунна система ослаблена, організм не може забезпечити надійний захист від чужорідних білків. І все ж достеменно не відомі причини хронічної втоми, яка успішно маскується під інші хвороби.
Народна медицина при хронічній втомі рекомендує нічний сон — не менше 7-8 год., але й занадто довгий сон не принесе користі. Припинити фізичні навантаження. Позбутися від шуму, що дратує та змінити емоційне середовище.
Більше вживати овочів та фруктів, забезпечити організм вітамінами та мінералами.
Жінки часто при харчуванні дотримуються дієти, що призводить до хронічної втоми. Тут допоможе суміш гречки, горіхів і алое. Для цього беремо 200 г листків алое, 200 г ядер горіха і один неочищений лимон. Все подрібнюємо в м’ясорубці. Для тих, хто страждає від виснаження, можна додати 150 г вершкового масла. Все змішати, вживати по столовій ложці тричі на день після їжі. Курс —  10 днів. При необхідності його можна повторювати 2-3 рази.
Гарні результати від вживання суміші з 200 мл меду з трьома чайними ложками яблучного оцту. Приймати по 2 ч. ложки перед сном. Рекомендується 2 ч. ложки суміші вживати й вночі, якщо прокинулися. Але обов’язково повинен бути відпочинок. Крім нічного сну, рекомендується коротчасний сон по 10-15 хв. тричі на день — в 9, 13 та 17 год.
Варто придбати вівсяні висівки. 3 ст. ложки висівок залити двома склянками окропу, 15 хв. нагрівати на водяній бані, настояти й випити протягом дня. Цей відвар має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію.
Допоможуть верхівки стебел вівса в період цвітіння. 3 ст. ложки сировини звечора положити в термос і залити 3 склянками окропу. Вранці процідити. Приймати по 150 г 4 рази на день за 30 хв. до їди.
Для відновлення сили в ослаблому організмі допоможе картопляна шкірка, в якій багато вітамінів А, С і групи В. Для цього зварити картоплю з шкіркою і тричі на тиждень пити по склянці теплого картопляного відвару.
Можна приймати заспокійливу ванну з ромашки лікарської, деревію, листя смородини, полину, соснових бруньок, шавлії лікарської.
Дуже корисно буде, якщо у ванну додавати 100 г морської солі.
Якщо увечері головний біль, слабкість, корисна гаряча ванна для ніг.
Буває, що прокинувшись вранці людина відчуває себе втомленою, в’ялою. Щоб привести себе в норму, потрібно протягом двох тижнів після прохолодного душу розтиратися змоченим в холодній воді рушником.
У мої 70 років у селі влітку я особливо відчуваю втому, як і інші жителі села. Мені допомагає корінь кульбаби і корінь аїру. Заготовляю восени. Подрібнюю і висушую в електросушарці. Беру по 100 г цих коренів, змішую 2 ст. ложки збору, кладу в емальовану каструльку і заливаю двома склянками води. На малому вогні під закритою кришкою кипить півгодини. Знімаю з вогню й проціджую. П’ю по півсклянки 4 рази на день за 30 хв. до їди. Проходить втома й загальна слабкість організму.
Але обов’язково навчитися бачити навколо себе прекрасне, не допускати поганих думок. Не перетруджувати себе, всієї роботи не переробите, а сили надірвете. Працювати до першого поту й відпочити. Якщо не хочете щось робити — перейдіть до другої роботи. Тіло при зміні діяльності відпочиває, а потім повернетеся до попередньої роботи.
І усміхайтеся, якщо не обличчям, то серцем. Зверніть увагу — світ постійно усміхається до вас.
Хай Господь дає всім сили і здоров’я!