Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 499

Не один кам’янчанин похилого віку чи з обмеженими можливостями, який не може пересуватися самостійно, розпочинає свій ранок із такого звернення, зателефонувавши в територіальний центр соціального обслуговування «Турбота». Комусь із них потрібно дістатися до лікарні чи банку, хтось має потребу побувати на прийомі у міського голови тощо. То чому б не скористатися комфортабельним, спеціально обладнаним для осіб з інвалідністю соціальним таксі?

За словами директора терцентру Валентини Солодковської, цим сервісом безкоштовно скористалися лише в минулому році понад дві сотні жителів міста, й не-
одноразово. При цьому вона наголосила, що послуга «соціального таксі» не єдина, яка нині надається кам’янчанам, котрі потребують допомоги в обслуговуванні.
Валентина Василівна розповіла, що очолюваний нею соціальний заклад було відкрито 2016 року і функціонує тут п’ять відділень: денного перебування, соціальної допомоги вдома, стаціонарного догляду для  постійно і тимчасово проживаючих, адресної натуральної та грошової допомоги (ремонт взуття, одягу, перукарські послуги, забезпечення одягом, талонами до міської лазні, виконання ремонтних робіт у помешканнях людей з обмеженими можливостями тощо).
Скажімо, 32 співробітники відділення соціальної допомоги вдома купують і доставляють людям похилого віку та інвалідам ліки, продовольчі, різні товари, при потребі готують їм їжу, допомагають в оформленні субсидій та ін. За минулий рік цій категорії населення надано більше 102 тисячі різних допомог, з них близько шести тисяч платних.
 А ось відділення денного перебування надає консультації лікарів-спеціалістів, проводить індивідуальну та групову психотерапію, психокорекцію. У «Турботі» функціонують кімнати релаксації, парафіно-озокеритотерапії, масажні кабінети тощо.
 У цьому відділенні також є 4 творчі клуби за інтересами: «Джерела душі», «Надвечір’я», «Фронтові друзі» та «Ветеран», де знайшли заняття для душі поети, співаки, музиканти, люди з творчими здібностями. Активно працює і Університет третього віку, в якому на чотирьох факультетах наразі навчається понад 160 слухачів.
 Заслуговує уваги і робота відділення стаціонарного догляду для тимчасового проживання (протягом 15 календарних днів), в якому безкоштовні послуги надаються пенсіонерам міста та особам з інвалідністю. Лише у 2019 році цим підрозділом було обслужено понад тисячу людей і яким надано більше двохсот тисяч послуг.
 Відзначаються важливістю напрацювання відділень стаціонарного догляду для постійного проживання, організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, сектору обліку бездомних громадян.
Гордістю «Турботи» є закуплені в минулому році фототерапевтичний апарат Коробова, компресорний небулайзер, соляна кімната, яка призначена для проведення процедур галотерапії — лікування захворювань дихальних шляхів, астми, хвороб серця та ін. Сьогодні — це єдине в місті спеціально обладнане приміщення, в якому створення мікроклімату максимально наближене до природного, оскільки тут використовуються соляні камені, природні сольові плитки та подрібнена сіль, а також іонний галогенер.
Як зазначила Валентина Солодковська, завдяки успішній діяльності територіального центру соціального обслуговування «Турбота», постійній увазі до нього з боку міської влади, професіоналізму і сумлінності його працівників за три роки тисячі кам’янчан з різними захворюваннями мали можливість пройти тут курс реабілітації, поправити своє здоров’я, отримати десятки соціальних послуг.