Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 1021

З 27 листопада по 1 грудня учні Комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей №9 Хмельницької міської ради» перебували у Німеччині, де презентували екологічний проєкт, присвячений Національному природному парку «Подільські Товтри». Він найбільший в Україні і один з найбільших парків Європи. Поїздка у Німеччину відбулась на запрошення громадської організації «Internationales Haus Sonnenberg».

Роман Гальчук, Анна Цебрик, Іван Яцков, Анастасія Ящишина та їхня вчителька, директорка ліцею Ірина Томич у 2022/2023 навчальному році працювали над дослідженням «Соколине око», мета якого є розвиток навичок орієнтування на місцевості, підвищення екологічної свідомості, розвиток мотивації до пізнання живої природи, дослідження флори та фауни Подільських Товтр. Учасники дослідження заглибились в історію Подільских Товтр та працювали над створенням інтерактивного довідника та екологічного маршруту.
«Коли ми дізналися про результати відбору проєктів, ми дуже раділи і надихнулися, бо нагорода – це командна поїздка до Німеччини і можливість презентації свого проєкту німецьким школярам. Більшість учнів не були ще закордоном, тому для них це був просто надзвичайний подарунок», – розповіла директорка Комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей №9 Хмельницької міської ради» Ірина Томич.
Участь у проєкті стала можливою завдяки участі хмельницьких школярів в німецько-українському проєкті «Молодь дебатує». У 2022/2023 році учасники дебатної спільноти досліджували проблеми відбудови міст, екології та сталого розвитку на проєкті «Пізнаємо, зберігаємо, будуємо майбутнє разом».
Ініціатива «Молодь дебатує» щороку реалізує в українських школах унікальний освітній проєкт, в рамках якого учні проводять власні аналітичні дослідження з обраної тематики, зустрічаються з провідними експертами, беруть участь у семінарах та проводять дебати. Реалізує проєкт в Україні громадська організація «Internationales Haus Sonnenberg», заснована після Другої світової війни для подолання наслідків нацизму, розвитку демократії, політичного виховання молоді, розвитку ідеї гендерної рівності та інклюзії.