Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 329

Повномасштабна війна різко змінила життя українців та діяльність  територіальних громад. Кам’янець-Подільський, котрий є членом Асоціації міст України в Хмельницькій області, також опинився в нових реаліях, з новими викликами та необхідністю прийняття швидких ефективних рішень.

ШЛЯХ ДО ПРИХИСТКУ
Очільник Кам’янця-Подільського Михайло Посітко розповідає, що буквально у перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну,  при міському голові було створено штаб, який цілодобово зайнявся питаннями організації зустрічей на вокзалах людей, що залишили рідні домівки й були змушені тікати від війни, їх розселенням, харчуванням. Згодом, доставкою до міста гуманітарної допомоги з-за кордону, її видачею внутрішньо переміщеним особам. У мобільних бригадах стали працювали з дітьми, які приїхали з території проведення військових дій, психологи. Освітяни громади 24/7 працювали у трьох місцях розселення, що базувались у школах. Допомагали всі: влада, бізнес, громада.
Нині в громаді офіційно зареєстровано майже 24000 внутрішньо переміщених осіб. Понад тисячу діток з родин ВПО навчаються в місцевих школах. Близько 40 тисяч з числа ВПО за 2022-й рік отримали медичні послуги в закладах громади. Загалом понад 200 000 українців перемістилися через Кам’янець-Подільську міську територіальну громаду.

ВОЛОНТЕРСТВО
Допомагати армії, нашим захисникам — найважливіше завдання, яке визначив для себе кожен кам’янчанин з перших днів війни. В усіх сільських клубах громади, міському Будинку культури, Центрі культури і мистецтв «Розмай», територіальному центрі соціального обслуговування «Турбота» було розгорнуто волонтерські та соціальні центри. Тут плели й досі виготовляють маскувальні сітки, збирали допомогу на фронт, громадам, які постраждали. Волонтери, трудові колективи, пересічні громадяни, бізнес, влада, духовенство допомагали і нині активно допомагають військовим: меблями, одягом, взуттям, продуктами, побутовою технікою, автомобілями, медикаментам, засобами гігієни. Наприкінці 2022 року 25 волонтерських громадських організацій міста над Смотричем об’єдналися в раду волонтерів та ВПО при міському голові.
За інформацією міського голови, за минулий рік лише з коштів платників податків на допомогу ЗСУ від громади було спрямовано понад 20  000  000 гривень — придбання дронів, автомобіля, іншої, затребуваної армією, допомоги. Крім цього, поза бюджетом — лише там, де долучалася міська влада у тісній співпраці з громадою, придбано понад 20 автомобілів, тепловізори, різну амуніцію і тонни іншої допомоги. Цьогоріч міська рада вже передала від громади антидронові рушниці, високопрофесійний мультикоптер, спеціальне вибухове знаряддя тощо.

МІСТО-ПАРЛАМЕНТАР
Із початку війни закордонні міста-партнери одразу почали допомагати кам’янецькій громаді. Втім акценти міжнародного співробітництва були переорієнтовані на гуманітарні й просвітницькі. Зокрема, Михайло Посітко доповідав на кількох міжнародних конференціях про ситуацію у громаді, в Україні та її важливу роль, як форпосту Європи. І коли до Кам’янця, завітала офіційна польська делегація на чолі з дружиною Президента Польщі Агатою Дудою, містяни ще раз переконалися, що світ з Україною, наша братня Польща від усього серця нас підтримує.
У прагненні допомоги кам’янчанам відгукнулось багато міст-партнерів. У найближчій перспективі укладання угод з містами країн Великої Британії, Голландії, Німеччини та Бельгії.
ЩОБ ДІТИ БУЛИ ЩАСЛИВИМИ
«Діти мають бути щасливі попри все», — така принципова позиція міського голови Михайла Посітка. Тому, коли до Кам’янця почали приїжджати дітки, у громаді згуртувалися психологи, митці, навіть власники собак (які влаштовували ігрові зустрічі їхніх улюбленців з малечею), освітяни, волонтери. Завдяки співпраці з Офісом віце-прем’єрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної та її радником Сергієм Ніжинським, у центральному парку було розгорнуто велике наметове містечко, де щоденно стали проводити  майстер-класи, психологічні тренінги, кінопокази на відкритому повітрі, акції зі співаками «Зіркового десанту», зірками Тік-Току, дитячі свята та інше.
ДЛЯ БІЗНЕСУ
Ворог із перших днів повномасштабного вторгнення почав руйнувати економіку країни. У березні з ініціативи Михайла Посітка в місті було проведено  великий бізнес-форум «Нагода», куди запросили місцевий бізнес і тих, хто, рятуючи підприємства, шукав нові можливості у відносно мирній частині країни. Близько 200 учасників відгукнулися на запрошення. Сьогодні, з 60 підприємств, релокованих у Хмельницьку область, 27 зупинилися у Кам’янці, їхні керівники  інтегрували своїх представників релокованого бізнесу в місцеву раду промисловців та підприємців, мають спільні соціальні проєкти.
ПАМ’ЯТАЮТЬ ПРО ГЕРОЇВ
Михайло Посітко наголошує, що місто, громада мають пам’ятати кожного свого Героя, який поклав життя за Україну, шанувати їхню пам’ять та українську історію. Тож 2022 рік був ефективним у процесах дерусифікації топоніміки. Тепер у Кам’янці-Подільському  є вулиці, перейменовані на честь Степана Бандери, Євгена Коновальця, Івана Мазепи. Багато вулиць названі іменами сучасних Героїв російсько-української війни. Героїв тепер вшановують у сквері Героїв, де на постаменті написано «Героям слава!» та де по периметру розміщені банери з портретами загиблих військових-земляків.
Минулого року відкрито і Стелу на честь міст-героїв та монумент «Ангел, що тримає небо». Міський архів розпочав створення Фонду пам’яті загиблих Героїв, готуються експозиції на тему сучасної війни музейними працівниками.
Михайло Володимирович розповів, що окрім державної допомоги, міською радою запроваджено муніципальні виплати пораненим військовим і тим, які перебували у полоні по 10 000 гривень, дітям полеглих на війні — по 25 000 гривень. На 2023 рік у міському бюджеті закладено фінансові виплати для матерів загиблих до Дня матері, а вдовам Героїв — оплату путівок на лікування в санаторії.
Разом з тим, незважаючи на те, що нові пріоритети в життя внесла війна, у громаді робиться все можливе задля  забезпечення щоденної її  життєдіяльності: ремонтуються дороги й тротуари, в оселі містян своєчасно і в повному обсязі подаються тепло і вода, надаються адміністративні послуги, оперативно вирішуються повсякденні життєві питання.
Словом, Кам’янець-Подільський — місто-прихисток, місто-волонтер живе і робить усе для Перемоги, для того, щоб кожен житель громади почувався у безпеці й міг працювати, допомагати, жити...