Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 257

У Городоцькій громаді Українську Православну Церкву московського патріархату позбавили права користування землею. Мова про 21 земельну ділянку. Таке рішення депутати прийняли на сесії міськради.

«За» проголосувало 15 із 16 присутніх депутатів. Не взяла участь у голосуванні лише депутатка Любов Садовська.
Відповідне рішення у Городоцькій громаді прийняли за рекомендацією Хмельницької обласної ради, яка ще у квітні прийняла рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Хмельницької області», яке передбачає заборонити діяльність УПЦ (мп) на території Хмельниччини.

Наразі земельні ділянки, на яких розташовані храми та дзвіниці, перебувають у комунальній власності Городоцької громади.

Релігійні організації мають там нерухомість і могли користуватися ділянками. Однак тепер вони такого права позбавлені. «Релігійна громада має сама визначитися щодо належності до тієї чи іншої конфесії. І ми сподіваємося, що парафіяни даних храмів приймуть правильне рішення, з огляду на те, що сьогодні відбувається в країні. Якщо вони вийдуть з московського

патріархату, то ми, відповідно до своїх повноважень, повернемо їм право користування земельними ділянками, на яких розташовані їхні релігійні споруди», — відмітила під час засідання сесії голова Городоцької громади Неоніла Андрійчук.
Список ділянок, які відібрали в УПЦ (мп)
Місто Городок

Старостати Городоцької громади

До речі, є ймовірність, що якась із даних релігійних громад Городоччини буде оскаржувати рішення міськради у суді. Юристи стверджують, що міськрада не має повноважень позбавляти релігійні організації права користування землею рішенням депутатів. Згідно із законом, це можливо зробити лише через суд. А от оскарження цього рішення через суд є дуже ймовірним.

Варто зазначити, що раніше УПЦ МП позбавили права на користування земельними ділянками у Сумах, Рівному, Хмельницькому, а також ділянкою, на якій розташовано кафедральний собор у Тернополі. У Хмельницькій та Рівненській областях місцеві депутати також проголосували за заборону діяльності УПЦ (мп) у регіоні.