Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 240

Депутати під час чергової 35-ї сесії міської ради підтримали рішення про приєднання до європейської ініціативи «Угода мерів – Схід».

Це найбільший у світі рух за збереження клімату та енергії на місцевому рівні. Європейська ініціатива Угода мерів об'єднує тисячі місцевих органів влади, які добровільно взяли на себе зобов'язання по досягненню кліматичних і енергетичних цілей ЄС.

Місто приєдналось до Угоди мерів у 2015 році, однак тоді Угода мерів була спрямована лише на вирішення питань енергії/сталого розвитку і горизонт планування був здебільшого до 2020 року. Зараз Угода мерів спрямована на вирішення питань енергії і клімату з горизонтом планування до 2050 року. У зв’язку з цим виникла необхідність фактичного перепідписання угоди.

Підписанти зобов'язуються вжити заходів для досягнення мети щодо скорочення викидів парникових газів щонайменше на 35% до 2030 року та адаптації до наслідків зміни клімату, однак зазвичай горизонт планування до 2050 року (Європейські міста зазвичай планують стати кліматично нейтральними, для українських міст (враховуючи ситуацію) рекомендують планувати зменшення викидів щонайменше на 65%).

Громада зобов’язується зробити свій внесок за допомогою таких дій:

З метою виконання відповідних зобов’язань необхідно застосовувати наступний покроковий підхід: