Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1059

Господарі, як політична сила, досить самобутній і важливий феномен у політичному житті України. В усі періоди нашої історії вони були в авангарді боротьби за державність, рідну мову і культуру. Принципове питання, кому має належати земля, ті, хто вирощує на ній урожай, завжди відстоювали на користь вітчизняного виробника, чи то фермер, керівник формування, одноосібник, чи дачник.
Чотири роки тому суспільство з неабияким ентузіазмом зустріло повернення Аграрної партії України в політичне життя. На виборах до місцевих органів влади вона без особливих зусиль стала третьою.
На Хмельниччині її обранці отримали  понад 500 депутатських мандатів у виборних органах різних рівнів, посади 5 голів районних рад, 2 голів ОТГ і потужну фракцію в обласній раді. Організація на наших теренах стрімко розвивається і уже нараховує понад 5 тисяч реальних членів та 900 первинних ланок, які очолюють авторитетні особистості.

Риба гниє з голови
Але впродовж останнього часу в цій політсилі, на жаль, коїлися негаразди.
З Аграрної партії пішли такі потужні і впливові люди, як керівник секретаріату Роман Безсмертний та голова Аграрного союзу Геннадій Новіков.
Кілька років тому  був на першій зустрічі з Віталієм Скоциком. Тоді цей початкуючий у політиці діяч із пафосом говорив про необхідність боротьби з корупцією, про партію нового типу, що постане знизу на засадах демократії. Я був серед тих, хто йому повірив.
На практиці все обернулося з точністю до навпаки. Не буду перераховувати всіх звинувачень, які пролунали на адресу «вождя», аби не завдавати шкоди репутації партії, де в цілому зібралися порядні і відповідальні люди, щирі патріоти України.
Набравши в Інтернеті ім’я та прізвище Віталія Скоцика, легко можна наткнутися на такі промовисті заголовки: «Таємні прибутки Віталія Скоцика», «Голова Аграрної партії Скоцик приховує гроші», «В Аграрній партії знайшли троянського коня Банкової».
У публікаціях називаються конкретні факти і прізвища. Навіть, якщо всі вони фейкові, то Віталій Скоцик зобов’язаний їх спростовувати. Для цього в нього  є прес-служба, офіційний сайт партії, власна сторінка у Фейсбуці, можливості виступати у ЗМІ.
У випадках, коли публічний діяч не відповідає на звинувачення, громадяни мають підстави вважати, що йому нічого сказати на своє виправдання. А також підозрюють, що «диму без вогню не буває».
Дивно себе веде Віталій Євстафійович і у відповідь на неприємні зауваження та запитання з боку однопартійців.
Колишній голова наглядової ради «Амерікен мешінер компані»  все, що йому не подобається, сприймає за «божу росу» чи «ворожі вилазки». Перед телекамерами балакає на абстрактні теми. Уникає відкритих прес-конференцій або полеміки віч-на-віч з опонентами.
Затято грає відведену роль у чиємусь сценарії, або є «засланим козачком», важко сказати. Час покаже. Не може бути, щоб управлінець з його рівнем інтелекту та освіти не розумів, що чинить.
Хоча політик з Віталія Євстафійовича, на мою теперішню думку, нікудишній, що і показують його особисті рейтинги. Натомість шанси Аграрної партії України йдуть вгору. Вона серед прохідних у майбутній парламент. Ясна річ, якщо Віталій Скоцик не спаплюжить її своєю самодіяльністю.
Сказали «гуд бай»!
Після усіх громадських опитувань і скандалів порядна людина давно вже склала би свої повноваження і подякувала колегам за довготерпіння. Але Віталій Скоцик усупереч логіці і далі позиціонує себе в ролі «вождя» і прагне переломити ситуацію через коліно. Заповзявся виганяти з партії інакодумців, навіть своїх заступників і членів Політради.
У відповідь на репресії керівники та голови обласних організацій Аграрної партії України ухвалили спільну заяву:
«На позачерговому з’їзді Аграрної партії України було достроково припинено повноваження Віталія Скоцика як голови партії.
Аграрна більшість висловила недовіру Віталію Скоцику, зняла його з посади голови Аграрної партії України та взяла на себе всю повноту відповідальності за демократичний розвиток політичної сили.
На сьогодні вона демонструє вражаючі показники зростання рівня підтримки громадян, збільшення своїх рядів та входить у трійку лідерів на виборах до місцевих рад. За мільйони виборців, які довіряють аграріям, активно й цинічно почали боротися ключові політичні гравці.
З прикрістю констатуємо, що голова партії Віталій Скоцик вирішив «конвертувати» капітал підтримки аграріїв у доларові транші від колишніх регіоналів, отримав хабаря від найближчого оточення Віктора Януковича за майбутнє включення екс-регіоналів до партійного виборчого списку. Більше того, під обіцянки отримання 5 мільйонів доларів горе-керівник мав намір фактичного продажу партії одному з одіозних українських олігархів. На щастя, спроби перетворення Аграрної партії на філіал Партії регіонів і «Єдіной Росії» були завчасно виявлені і зупинені.
Усі спроби вийти на конструктивний діалог для врегулювання внутрішньопартійного конфлікту закінчилися невдало – через небажання Віталія Скоцика почути аргументи однопартійців. Натомість він почав публічну війну з дискредитації голів найактивніших та найбільш ефективних обласних партійних осередків, переважно західних та центральних областей, які зробили Аграрну партію однією з найбільших за кількістю депутатів місцевих рад.
15 серпня 2018 року відбулося засідання Політичної ради Аграрної партії України, на якому було ухвалено низку важливих для діяльності партії рішень. Результати голосування з кадрових питань не сподобалися голові партії В. Є. Скоцику, і він покинув засідання Політичної ради, відмовившись підписувати відповідний протокол, яким оформлюються ухвалені Політичною радою партії рішення.
Такі протиправні дії голови Аграрної партії України В. Є. Скоцика щодо безпідставної відмови від підписання легітимного протоколу правомочного засідання Політичної ради партії виходять за межі наданих йому Статутом партії та законодавством України повноважень та є одним із свідчень зловживання В. Є. Скоциком повноваженнями голови партії.
Зважаючи на це, Політична рада партії в межах наданих їй законом України та пунктом 5 статті 8 Статуту партії повноважень ухвалила рішення про виключення В. Є. Скоцика з Аграрної партії у зв’язку з грубим порушенням ним Статуту партії та вчинення дій, які завдають шкоди авторитету та дискредитують керівний орган партії.
12 вересня 2018 року на позачерговому з’їзді Аграрної партії були достроково припинені повноваження Віталія Євстафійовича Скоцика як голови партії, у зв’язку з грубим порушенням ним Статуту партії. Новим головою партії обрано Юрія Крутька.
Зважаючи на обрання нового голови партії, відповідно до пункту 2 статті 30, пункту 6 статті 32, пункту 1 статті 33 Статуту партії переобрані заступники голови партії: Сергій Гайдай, Іван Чайківський, Олег Корбан та Алім Міщук, обрано новий склад Політичної ради та Центральної контрольно-ревізійної комісії партії.
Наразі документи знаходяться на реєстрації в Міністерстві юстициї України.
Сьогодні Аграрна партія України стала єдиною демократичною і неолігархічною політичною силою, яка чесно дивиться людям в очі і бере на себе відповідальність за майбутнє України. Упевнені, що Аграрна партія отримає довіру громадян України на виборах до Верховної Ради і сформує впливову аграрну фракцію в парламенті України.
1. Київська обласна організація Аграрної партії України – О. Корбан.
2. Київська міська організація Аграрної партії України – В. Салюта.
3. Кіровоградська обласна організація Аграрної партії України – С. Таровик.
4. Волинська обласна організація Аграрної партії України – І. Волошенюк.
5. Харківська обласна організація Аграрної партії України – М. Золотарьов.
6. Хмельницька обласна організація Аграрної партії України – С. Іващук.
7. Тернопільська обласна організація Аграрної партії України – І. Чайківський.
8. Чернігівська обласна організація Аграрної партії України – С. Гайдай.
9. Запорізька обласна організація Аграрної партії України – О. Ніколенко.
10. Вінницька обласна організація Аграрної партії України – С. Гуцол.
11. Чернівецька обласна організація Аграрної партії України – В. Козак.
12. Житомирська обласна організація Аграрної партії України – В. Федоренко.
13. Сумська обласна організація Аграрної партії України – С. Карпенко.
14. Черкаська обласна організація Аграрної партії України – В. Полозов.
15. Львівська обласна організація Аграрної партії України – І. Кільган.
16. Полтавська обласна організація Аграрної партії України – В. Скочко».
«Вождю» висловили недовіру
А ось ще одна інформація на цю ж тему із сайту Хмельницької обласної організації:
«Виконком Хмельницької обласної організації Аграрної партії України висловив недовіру голові партії Віталію Скоцику». Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook член Політради партії Алім Міщук.
«Прийнято рішення про недовіру діючому голові партії, як офіційній особі, що в першу чергу відповідає за взаємовідносини в керівництві партії та за дотримання вимог статуту», – написав він.
«Крім того, на засіданні також були підтримані останні рішення Політичної ради АПУ, зокрема в частині норми представництва на черговому з’їзді партії», – повідомив Алім Міщук.
«Висловилися за прозорість у фінансуванні партійних заходів, джерел фінансування та дотримання програми партії та статуту. Це підтверджує, що Аграрна партія є живим демократичним організмом, здатним до аналізу та самолікування», – додав член Політради партії.
Оспорює право Віталія Скоцика бути обличчям партії і молодіжне крило партії в особі її голови Анни Мадей. Досить цікавої і перспективної особистості.
«Каудільйо» і «дуче» відпочивають…
Як же реагує на дії однопартійців Віталій Скоцик? Розповідає в інтернеті небилиці про «руку Кремля», яка, мовляв, добралася і до нього. Коли я прочитав цю низькопробну байку, то дуже довго сміявся. Бо особисто знаю багатьох членів Аграрної партії України з нашої області, зустрічаюся з ними, відверто бесідую і пишу про них у газеті.
Якщо уважно прочитати останні заяви Віталія Скоцика, то він сам заплутався в тому, хто і як мав «рейдерським чином» захопити «його партію». Дасть Бог, на дозвіллі розбереться зі своїми «страшилками».
А от хто мені нагадав горезвісну «руку», то це ніхто інший, як Віталій Скоцик. Замість того, щоб припинити бути «детонатором» розколу і дискредитації партії, не підливати масла у вогонь і не сіяти розбрат, він закликає не оприлюднювати альтернативну йому точку зору:
Під його орудою на офіційному сайті з’явилося більш ніж дивне: «Прохання до представників ЗМІ не розповсюджувати неправдиву інформацію, а за коментарями звертатися до прес-служби Аграрної партії України».
Іншими словами кажучи, журналісти, нічого не пишіть про Віталія Євстафійовича, поки не узгодите із підзвітною йому службою. Це що – філіал зловісного «Міністерства правди», про яке писав в антиутопії Джордж Оруелл?
Віталій Скоцик звернувся до Генеральної прокуратури, СБУ і МВС з заявами про «скоєння проти партії кримінальних злочинів».
З боку ця вовтузня виглядає, як примітивна карикатура на авторитаризм. Захистіть мене, бо я хочу бути «вождем»!
А як же такі органи, як політична рада партії або з’їзд? Думка рядових членів і низових організацій?
Більшість рухається вперед
Ніхто так не скомпрометував Віталія Скоцика, як він сам себе. Це і є його головний ворог.
Моя ж подальша розповідь про тих самовідданих людей, які хочуть врятувати Аграрну партію, як ідеологічну самобутню силу, стоять вище від власних амбіцій, вірять у щасливе майбутнє України і готові йти заради цього на будь-які жертви.
У Хмельницькому відбулося розширене засідання молодіжного крила Аграрної партії України. В ньому взяли участь голова Хмельницької обласної організації Сергій Іващук та заступник голови Аграрної партії України Алім Міщук, представники районних організацій.
Юнаки та дівчата з Хмельницького молодіжного крила Аграрної партії, на чолі з його лідером Валентином Лосовським, обурені поведінкою Віталія Скоцика.
Підсумок цьому засіданню підбив голова Хмельницької обласної організації Аграрної партії України Сергій Іващук:
– В історії нашої держави відбулася безпрецедентна подія, коли члени партії демократичним шляхом більшістю голосів усунули із займаної посади голову Віталія Скоцика за порушення вимог статуту, за дискредитацію партії в моральному, політичному, етичному та інших вимірах. Тому, що наша партія принципово будується знизу догори. Для неї на першому місці інтереси народу та України. Якщо очільник, незалежно від заслуг і прізвища, порушив норми, то він не має права її очолювати.
Аграрна партія рухається далі. Вже без Віталія Євстафійовича. Можливо, він створить нову організацію і назве її своїм іменем. А ми бачимо перед собою чітку перспективу і наполегливо прямуємо до неї.