Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 640

В Солобковецькій ОТГ Ярмолинецького району відбувся круглий стіл на тему «Ефективний менеджмент та роль органів державної влади, місцевого самоврядування в соціально-економічному розвитку територій та підвищення рівня зайнятості їх мешканців». Участь у ньому взяли голова Ярмолинецької РДА Андрій Шутяк, голова районної ради Лаврентій Копицяк, начальники управлінь та відділів райдерж-
адміністрації, сільські та селищний голови, а також представники Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Алла Собко та Вікторія Любенчук, модерував захід директор Ярмолинецької районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Володимир Безушко.

Попервах гості ознайомилися із життям громади, роботою, потужностями, новітніми технологіями виробництва та ефективним використанням ресурсів Хмельницької філії ТОВ «Яблуневий дар». Директор філії Євген Краснопортко, презентуючи підприємство, розповів, що воно входить до складу групи компаній «T.B.Fruit», яка має широкий спектр діяльності, в тому числі переробка яблук, різних видів ягід, виготовлення соків прямого віджиму «Galicia». У складі групи компаній є транспортне підприємство, яке займається перевезенням продукції в рідкому вигляді. Тут працюють 170 людей, 80 з них — основний склад, решта — сезонні. На підприємстві користуються альтернативними видами палива. Це щепа, відходи соняшника, пелет, а також висушений яблучний жмих.
Відвідали також Солобковецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, що має статус «Школа-родина» і посіла ІІ місце в обласних громадських змаганнях. Затишком та чистотою вразили гостей сільські Будинок культури та бібліотека.
Засідання круглого столу відкрив Сергій Когут, голова ОТГ, який розповів про власний проект розвитку територіальної громади. Нині бюджет громади складає
28 мільйонів гривень. Із них половина — 14 мільйонів — власних надходжень. Наразі дві земельні ділянки, розмірами 12 і 20 га планують надавати в оренду під розміщення сонячних електростанцій. І це теж стане гарним доповненням до спільного громадського гаманця.
Представник Ярмолинецького військового комісаріату майор Сергій Щербатюк повідомив, що у зв’язку із введенням воєнного стану в окремих областях України, військкомат перейшов на казармений режим. Проводяться заходи з уточнення облікових даних. Він зауважив, що органи місцевого самоврядування мають приділити особливу увагу військовому обліку, оскільки можливі залучення резервістів та тих, які були мобілізовані і проходили службу в лавах ЗСУ, на навчання.
Реформі медицини був присвячений виступ головного лікаря ЦПМСД Надії Кривої. Надія Михайлівна звернула увагу на брак сімейних лікарів, необхідність збільшення підписання декларацій людей із сімейними лікарями та матеріальної підтримки ФАПів у сільській місцевості. Наразі укладено 18 тисяч декларацій із населенням. Згідно з прогнозами, може бути укладень ще 10 тисяч. А загалом відсоток підписання декларацій у районі сягає 62%, що є у межах загальноукраїнського показника — 60%.
Голова Ярмолинецької РДА Андрій Шутяк акцентував увагу на економічних, соціальних можливостях та тенденції розвитку Ярмолинецького району на найближчу перспективу в умовах децентралізації та консолідації заради майбутнього. Наразі, за словами Андрія Васильовича, у районі йде активна робота і щодо сприятливого, прозорого, інвестиційного клімату, щоб створити нові робочі місця. Виділено п’ять земельних ділянок під сонячні електростанції досить великих потужностей. Запрацював Ярмолинецький консервний завод, де вже є 15 робочих місць, а на перспективу їх буде 200. Випускатимуть на заводі консерви та джеми, іншу екологічну продукцію, яку збуватимуть у Європейському Союзі. Проведені переговори із німецькими інвесторами, які виготовлятимуть будівельні конструкції. Успішно працюють підприємства ВВТ «Гейн» та «Баришівська зернова компанія».
Голова районної ради Лаврентій Копицяк розповів про діяльність районної ради з вирішення соціально-економічних питань територіальних громад, які становлять спільний інтерес.
Представники Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія Любенчук та Алла Собко звернули увагу на переваги децентралізації у вирішенні актуальних питань соціально-економічного розвитку територій та зайнятості населення.
Заступник директора — начальник відділу надання соціальних послуг Ярмолинецької районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Світлана Лукасевич говорила про зміну заходів діяльності служби зайнятості в умовах гострих кадрових потреб. Основним меседжем її виступу стало те, що сьогодні ситуація на ринку праці кардинально змінилась: від нестачі робочих місць — до дефіциту працівників.