Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 550

На пленарне засідання 24 позачергової сесії обласної ради було винесено лише два питання: «Про виконання обласного бюджету за 2018 рік» і «Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік». Корективи в другий документ були викликані збільшенням видаткової частини на 300 мільйонів гривень. Що радує в принципі.
Сесію вів голова обласної ради Михайло Загородний.

Доповідачем з обох питань був директор департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич.
Підготовлені ним і його підопічними документи не викликали жодних нарікань. Що свідчить про ретельність і професіоналізм. Впродовж багатьох років кошти виділяються дійсно на найнеобхідніше і то за принципом «Сім раз відміряй, а один відріж». Гордістю минулого і нинішнього бюджетів є фінансування спорудження обласної дитячої лікарні. Не кожна область може похвалитися таким масштабним об’єктом. Закінчення будівництва вся Хмельниччина чекає, як великого свята.
В обговоренні документа взяли участь депутати Віталій Олуйко, Сергій Іващук та Михайло Бойко.
Перший слушно наголосив на низькій ефективності використання коштів деякими бюджетними установами. Там склалася прикра практика проводити «тендер після тендеру». Тобто, якщо комусь не подобається переможець, то результати конкурсу анулюються й оголошується новий. Такі процедури відбувається по два-три рази поспіль.
Віталій Миколайович Олуйко від фракції «За конкретні справи» також правильно порушив питання про адміністративне покарання тих керівників, які не освоюють виділених коштів.
Сергій Іващук від фракції аграріїв попросив Сергія Пенюшкевича більш розлого поінформувати про виконання спеціальних програм, ухвалених депутатами обласної ради.
З обох виступів стало зрозуміло, що використання коштів перебуває під пильним контролем обранців.
Суттєві уточнення вніс і голова фракції ВО «Батьківщина» Михайло Бойко.
Позицію депутатів консолідовано уособлює постійна комісія з питань бюджету. Її голова Іван Гладуняк від фракції БПП «Солідарність» виступив співдоповідачем з обох питань і дав схвальну оцінку обом важливим документам.
Новий бюджет ухвалили 62 із 70 присутніх у залі депутатів.
Підбиваючи підсумки позачергової сесії, голова ОДА Вадим Лозовий зазначив, що нинішній бюджет є «чіткий, зрозумілий і збалансований». Він подякував депутатському корпусу за плідну роботу, а також наголосив на тому, що «ми не повинні втрачати динаміку і час». Надворі практично весна і слід негайно завершувати недобудови, облаштування доріг і об’єктів соціально-культурного значення.