Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 534

«Доброго здоров’я, шановні працівники улюбленої газети «Подільські вісті»! Сьогодні неможливо триматися осторонь найболючішого питання пересічних українців — ринку землі. Скільки вже наведено на цю тему різних аргументів... Проте наші чорноземи мають перейти у спадок лише нашим дітям та онукам, а не чужинцям. І от нещодавно натрапив на інформацію про тіньовий ринок землі. То скільки недоотримує державний бюджет щороку через це?
З повагою В. КОСЕНКО, Хмельницький район».

Так, пане Владиславе, за даними Інституту соціально-економічної трансформації (ISET) та Центру соціально-економічних досліджень CASE-Ukraine щороку через тіньову оренду земель сільськогосподарського призначення бюджет втрачає більше 20 мільярдів гривень.
Загалом, як з’ясувалося, саме тінізація є закономірною відповіддю «винахідників» на надмірний податковий тиск. Бо саме вони розробляють серйозні схеми ухилення від податків.
У дослідженні зазначається, що тіньова економіка, яку уряд оцінює в 30% від ВВП, сконцентрована здебільшого у великому бізнесі, який домінує в економіці і зловживає у великих обсягах завдяки своїм неформальним зв’язкам з владою.
Вперше дослідження схем ухилення від податків проведено у 2017 році. Тоді втрати від тіньового ринку оренди землі були третіми за обсягами після офшорів та контрабанди.
«За останні роки рівень тіньової економіки значно скоротився, і це збіглося зі скороченням перерозподілу через державні фінанси.
Водночас наявність великого «тіньового сектору» не дозволяє зменшити податкове навантаження і спотворює умови конкуренції», — наголошує старший економіст CASE-Ukraine, співавтор дослідження Володимир Дубровський.
 Отже, через тіньову оренду сільгоспземель держбюджет щороку недоотримує 6-22 мільярди гривень, «сірий імпорт» (контрабанда, завезення товарів без сплати митних платежів) — від 63 до 93 мільярдів, офшорні схеми — 22-36 мільярдів, зарплати «в конвертах» — 25-74 мільярди тощо.