Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 563

Одна з важливих подій минулого тижня відбулася саме у нас, на Хмельниччині, тож вся Україна спостерігала за нами. Так, 3-4 червня нашу область з робочим візитом відвідав Президент Володимир Зеленський.

Як відомо, на зустріч були акредитовані лише місцеві телеканали. Чомусь газетні ЗМІ, зокрема, і наша газета, акредитовані не були.
Село Давидківці Хмельницького району стало першим об‘єктом, куди завітав Президент. Там він ознайомився із станом будівництва дитячого садка. Президента вразив стан дороги, якою під’їжджали до села. Він навіть зауважив, навіщо, мовляв, будувати садочок у селі, якщо туди немає дороги? І просив зробити трикілометровий під’їзд до села. На що представники обласної влади відповіли, що це не найгірший відрізок дороги в регіоні, тому він у планах на ремонт пізніше — у 2021-му.
До речі, під час візиту Володимир Зеленський цікавився, як триває капітальний ремонт автомобільної дороги М12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка, що здійснюється в межах програми «Велике будівництво».
Загалом протяжність цього автошляху в Хмельницькій області становить 140,7 кілометра. Цього року заплановано оновити 56 кілометрів за кошти держбюджету та ще 41 – у межах проєкту з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.
Як на мене, важлива новина у цій темі — те, що до кінця цього року планується також повністю завершити ремонт дороги від Хмельницького до Кам’янця-Подільського. В усякому разі саме так доповів Президенту голова Державного агентства автомобільних доріг Олександр Кубраков.
Володимир Зеленський провів зустріч із представниками бізнесу, ознайомився зі станом нашого аеропорту, відвідав Кам‘янець-Подільський. Туди й звідти, до речі, президентська команда та супроводжуючі не їхали — летіли гвинтокрилами.
Не буду переповідати, як Президент з представниками обласної та міськоі влади пили каву в кав‘ярні у період, коли діють карантинні обмеження. І нині правоохоронці перевіряють, чи справді були порушення. Якщо так, то нашому Гаранту загрожує штраф розміром 17 тисяч гривень. Втім, як кажуть, це вже не наш головний біль.
Що ж стосується того самого карантину, то, знаємо, що він уже адаптивний. Поїхали поїзди, полетіли літаки. А з вчорашнього дня, 10 червня, почався наступний етап пом’якшення. Уже передбачено відкриття баз відпочинку, окрім дитячих таборів. Звичайно ж, при дотриманні усіх необхідних правил.
Хоча, якщо чесно, таке враження, що ніякого карантину в нас давно уже нема. Подивіться: багато людей у масках бачите? Я минулої неділі була в одному із райцентрів нашої області, то в магазині, приміром, у масках були лише продавці.
А на кордоні з Польщею сотні заробітчан (без будь-яких масок) стоять під палючим сонцем по 7-8 годин у довжелезних чергах, аби потрапити до місця роботи. Їм потрібні гроші. Тому навіть страх перед коронавірусом відступає...
І все ж COVID-19 застерігає нас бути обачними. Не забуваймо, щодня в Україні фіксується майже півтисячі заражень коронавірусом. Тому мусимо дотримуватися дистанції і в людних місцях не знімати маски.
Уже цього місяця Україна повинна отримати перший транш від МВФ у розмірі 2,1 мільярда доларів. Кошти будуть спрямовані на підтримку економіки та допомоги людям.
Тим часом нам усім дуже хочеться побачити й відчути нарешті, що й наша влада сама спроможна подбати про український народ і захистити його у нинішній складній економічній ситуації. Кабмін запевняє, що готовий знову представити оновлену програму дій уряду. Як відомо, 4 червня народні депутати не підтримали першу редакцію програми дій уряду.
Будемо сподіватися, що оновлена програма справді буде ефективною? Повіримо?
Вкотре?