Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1723

Як відомо, ще восени 2020 року до Хмельницької територіальної громади увійшло 24 населені пункти та місто Хмельницький. Тож Статут, нову редакцію якого затвердили в 2017 році, фактично втратив свою актуальність, адже його норми не враховують потреб, інтересів, історичних, культурних та соціально-економічних особливостей усіх населених пунктів, що об’єдналися в територіальну громаду.

«Ми побачили, що механізми, які прописані у Статуті міста Хмельницького, лише для жителів Хмельницького та не враховують особливості округів, які увійшли до Хмельницької міської територіальної громади», — каже регіональний експерт проєкту Володимир Швець.
«Статут регулює відносини між територіальною громадою міста та міською владою, визначає організаційні, матеріальні й фінансові основи місцевого самоврядування, а також регулює інші питання, віднесені чинним законодавством України до компетенції місцевого самоврядування. Тому так важливо, щоб цей документ був розроблений за участі тих, хто буде ним користуватися», — додає співголова Ради реформ Хмельниччини Людмила Казімірова.
У рамках проєкту проведено шість робочих зустрічей із старостами Хмельницької міської територіальної громади та зустрічі з жителями старостинських округів.
Переважно їхні рекомендацїї стосувалися змін механізму участі громадян у житті громади — створення комітетів самоорганізації населення, процедури проведення зборів громадян, кількість підписів для електронних петицій тощо. Однією з важливих змін експерти вважають визначення повного і точного переліку повноважень старости в старостинському окрузі. Та для представників старостинських округів не менш важливим є врегулювання економічних та земельних питань. Нині вони цілком залежні від обласного центру. Тож ініціативна група пропонує у новій редакції Статуту переглянути порядок проведення бюджетних слухань, порядок розгляду земельних питань на територіях сільських населених пунктів.
Під цією ініціативою підписались усі старости Хмельницької територіальної громади та більше шести десятків жителів громади. Відповідне звернення про необхідність створення робочої групи з представників усіх шести старостинських округів та представників активної громадськості громади, в тому числі експертів коаліції громадських організацій «Рада реформ Хмельниччини», буде передане Хмельницькому міському голові, який має повноваження своїм розпорядженням створити робочу групу в стислі строки.
Хмельницька міська рада підтримує ініціативу громадськості.