Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 871

Виділяють декілька причин поганої схожості насіння моркви, основними з яких є недотримання правил посіву господарями.

Варто зазначити, що прокльовування насіннєвого матеріалу відбувається на 7-30 добу — десь раніше, десь — пізніше. З-поміж причин неякісне насіння, неправильно удобрений ґрунт, надмірна чи недостатня глибина посіву (найчастіша причина), нестача або надмірна кількість вологи тощо.
Неякісне насіння моркви. Термін його придатності становить максимум 3 роки, та краще купувати більш свіжі насіння, що зберігалися 1-2 роки. Перед садінням можна відсортувати матеріал, аби позбутися зіпсованого: залити насіння водою кімнатної температури, видаливши пусте, що спливло.
Невідповідний ґрунт. Морква не зійде, якщо земля угноєна свіжим гноєм (треба вичекати 2 роки). Паростки швидко з’являються на легких ґрунтах з додаванням попелу, піску, перегною, торфу і мінеральних добрив.
Надмірна чи недостатня глибина посіву й поливу. Загалом приблизно через 30 діб навіть і довше сходить морква. Не потрібно її часто поливати, особливо за допомогою шланга, бо тоді насіння заглиблюється, землю покриває кірка, і воно не може пробитися на поверхню. І навпаки — при неглибоких посадках насіння вимиваються водою. Отож потрібно засипати насіння тонким шаром ґрунту, торфу або піску (не більше 1 сантиметра!) й поливати за допомогою розпилювача. Можна лише пролити борозенки до посіву, а після цього прикрити посадки покривним матеріалом, поки не з`являться паростки, тоді і волога збережеться, і тепло.
Отже, щоб не залишитися без врожаю, якщо морква не зійшла, треба перекопати ґрунт і до 15 червня посіяти її повторно. До цього часу насіння встигне порадувати гарними коренеплодами. Важливо купувати найсвіжіше насіння.