Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 896

Звичайно, найсправжніше масло ви отримаєте, самостійно збивши сметану у трилітровій банці, приміром. Але ви навряд чи будете це робити, бо набагато простіше піти до магазину й придбати пачку свіжого масла. Лише треба пильнувати, щоб масло не виявилося підробкою, і ви не обдурили самі себе. Є чимало способів перевірити, чи натуральне масло ви купуєте. Адже навіть напис на упаковці про те, що до складу масла входять лише вершки й незбиране молоко,  може  бути недостовірним. І в цьому я переконалася особисто, придбавши нещодавно пачку солодковершкового масла (до речі, одного з наших місцевих виробників). І навіть, як кажуть, до ворожки не треба було ходити: спробувавши шматочок хліба з маслом,  зрозуміла, що той напис на обгортці — чистісінька брехня. Бо так зване масло відразу прилипло мені до піднебіння. Також прилипло до ножа. А смак навіть близько не був вершковим. 

Хоч і все було ясно, вирішила перевірити його справжність одним надійним способом, якому найбільше довіряю: поклала масло у морозильну камеру. Бо ж відомо, що якісне масло, без усіляких домішок, замерзає у морозилці і після того не ріжеться, а просто колеться. Так-от, масло, яке я дістала з морозилки, навіть і не думало колотися. Воно просто трохи затужавіло, але все одно ним легко можна було намастити скибку хліба. Смак залишився таким же, вибачте за тавтологію, несмачним.
Однак більшість виробників чесно вказує склад продукту. Тому будьте уважними, вибираючи масло. Якщо серед інгредієнтів є гідрогенізована олія, то це уже точно не масло. Це — спред. А спред (від англ. spread, що означає розмазування, розтягування) — це харчовий жировий продукт емульсійного типу, комбінованого складу, який базується на суміші рослинних та молочних жирів, може виготовлятися з наповнювачами.
Спред, звичайно, коштує набагато дешевше. Тому, якщо прозоро, то тут усе чесно: який продукт, така й ціна. Тому споживач може сам свідомо вибирати, що йому до смаку і по кишені. Зовсім інша річ, коли виробник крадькома додає щось до масла, а нас хоче пошити в дурні за наші ж гроші. Нам слід бути дуже пильними, вибираючи якісне масло. Тому, коли виробник вказує на упаковці, що це масло – то це не може бути маргарин? Але наразі багато експертиз доводять, що в Україні справжнє масло знайти вкрай важко, майже нереально. Домішки – хоч і в невеликій кількості, все одно присутні.
На думку експертів, є кілька способів перевірки якості вершкового масла в домашніх умовах. Згаданий вище — у морозильній камері — один з них. Окрім нього, можна помістити шматочок масла у гарячу (майже окріп) воду. Якщо він танутиме рівномірно, то масло справжнє. Якщо збиватиметься у грудочки — у маслі є домішки. Те саме ви можете спостерігати на сковорідці, якщо надумаєте підсмажити щось на маслі. Впенена, що у вас таке частенько траплялося, як і в мене.
Варто також пам’ятати, що жирність масла не може бути нижчою 60 відсотків. А якщо покладете шматочок масла у рот, воно розтане миттєво. І ніякого неприємного присмаку не відчуєте.
Разом з тим, якщо раніше вважалося, що жири не варто споживати, то тепер думки дещо змінилися. Приміром, вважається, що вживання масла у помірних кількостях запобігає деяким захворюванням. Але не варто зловживати: 15-20 г на добу цілком достатньо.