Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 1066

«Доброго дня, шановна редакціє. Гадаю, багатьох водіїв, як і мене, цікавить можливість оформлення дорожньо-транспортної пригоди (не приведи, звісно, Боже, та ніхто не застрахований) без втручання поліції. Для цього, знаємо всі, в Україні запроваджено спрощений механізм, який передбачає складення так званого європротоколу. Тож поясніть, будь ласка, як і в яких випадках його можна оформити, що для цього потрібно, його переваги й недоліки. Заздалегідь вдячний.
Олег ВОВК». 

Механізм складання водіями повідомлення про ДТП на спеціальному бланку, який називають європротоколом, діє ще з 2011 року, коли вступив у силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» від 17.02.2011 №3045-VI. Згідно з пунктом 33.2. Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у разі настання дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) за участю лише забезпечених транспортних засобів, за умови відсутності травмованих (загиблих) людей, а також за згоди водіїв цих транспортних засобів щодо обставин її скоєння, за відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, ці водії мають право спільно скласти повідомлення про ДТП.
«Спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, а потім надається страховику та є підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим, називається європротоколом. Такі бланки затверджуються Моторним (транспортним) страховим бюро України (МТСБУ) та видаються водієві страховою компанією. За відсутності у водія на місці ДТП бланків, європротокол можна заповнити онлайн – через систему «Електронний європротокол» на сайті dtp.mtsbu.ua, – пояснює юрист Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Бондар. – Щоб скласти електронний європротокол на місці пригоди, транспортні засоби учасників ДТП повинні мати чинні поліси внутрішнього (не іноземного) страхування, у водіїв мають бути мобільні телефони (хоча б один із фотокамерою та доступом до мережі Інтернет). Крім того, автомобілі мусять бути без причепів.
Європротокол має низку переваг, – констатує Євген Бондар. – Насамперед: у винного водія не вилучається водійське посвідчення, він не притягується до адміністративної відповідальності (яка передбачає штраф 340 гривень або позбавлення права керування транспортним засобом строком від шести місяців), а для того, щоб отримати страхову виплату, не треба чекати рішення суду. Проте, укладаючи євпропротокол, водії мають знати, що максимальна сума страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілого, становить 50 тисяч гривень (у разі оформлення ДТП поліцією – 130 грн)».
До того ж, оформлення ДТП як страхової події, при її настанні за участю осіб, які в силу закону звільнені від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України (за відсутності у них договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (полісу), має проводитися з інформуванням відповідних підрозділів Національної поліції. До таких осіб належать учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції гідності, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи з інвалідністю I групи (стаття 13 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).