Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 758

“Доброго дня, шановні читачі “Нашої садиби”! Вже не один рік вирощуємо в нашому господарстві курей-бройлерів, зазвичай за теплий сезон здійснюємо два етапи забою. Ми, звісно ж, стикалися із різними захворюваннями птиці, проте дійшли висновку — профілактика (вакцинація) — найкращий спосіб вберегти курчат від падежу. Тому поділимося досвідом, аби господарям не доводилося проходити наш шлях.
З повагою сім'я СОЛОМЕННИХ, Хмельницький район”.

Отож для запобігання захворюванню курчат заразними хворобами з 1-го по 5-й день їм випоюють воду з байтрилом чи енроксилом із розрахунку 1 мл/л води.
Для підвищення опірності організму до інфекцій та стимуляції росту з 5-го по 12-й день дають нутрил Sе (1,5 г або 0,5 чайної ложки на 3 л води), або тривіт А, D3, Е (0,2 мл, або 6 крапель на 1 л води).
Задля профілактики захворювання курчат кокцидіозом з 8-10 дня вирощування застосовують кокцидіостатики: байкокс – 1 мл/л води впродовж 2-3 діб, а також кок-цидіовіт – 1 г/л води протягом 5-10 днів. Бажано, щоб курчата після виведення були щеплені проти хвороби Марека, а в 10-12- і 26-денному віці – проти інфекційного бронхіту та хвороби Ньюкасла. У процесі вирощування в 12-14- і 28-денному віці бройлерів обов'язково щеплюють проти хвороби Гамборо.
Під час вирощування необхідно стежити за станом птиці: здорова особина рухлива, має гарний апетит, блискучі очі, гладеньке оперення. Хворі курчата – мляві, малорухливі, відмовляються від корму, забиваються в кутки; у них скуйовджене оперення, впалі очі, хитка хода й опущені крила. З появою хворих курчат та збільшенням їхнього падежу необхідно звертатися до ветеринарного працівника для встановлення діагнозу й призначення лікування.