Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2609

Зі збільшенням розмірів тіла рака його твердий панцир стає тісним, тому членистоногий мешканець водойми міняє його. Цей процес, що триває від кількох годин до доби, називається линькою.

Вона відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих — щоразу під час росту та розвитку. У зв’язку з другою линькою з 1 серпня по 20 вересня встановлено заборону на лов раків у рибогосподарських водних об’єктах Хмельниччини. Її основна мета — захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. 

Період формування та зміцнення нового панцира в раків триває від одного до півтора місяця. Саме в цей період і діє заборона на вилов річкових мешканців. За порушення заборони накладається штраф до 680 гривень. Окрім того, порушникам доведеться відшкодувати збитки за кожного виловленого рака, в розмірі 25,5 гривні.
Хмельницький рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися природоохоронного законодавства. Якщо ви стали свідком браконьєрства, повідомте про це в управління Держриб­агентства у Хмельницькій області на телефон «гарячої лінії»: (068) 384-98-10.