Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 534

Щорічно 8 вересня відзначається Міжнародний день солідарності журналістів, який був заснований у 1958 році в Бухаресті на конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом учасників заходу, цього дня медійники всіх країн і видань повинні демонструвати світові згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

А підставою для вибору дати Дня послужили трагічні події. 8 вересня 1943 року в Німеччині був страчений чехословацький журналіст, письменник-антифашист Юліус Фучик. У квітні 1942 він був разом з шістьма іншими членами визвольного руху арештований гестапо. Юліус Фучик став відомий всьому світу своєю книгою «Репортаж з петлею на шиї», написаною ним у застінках празької в’язниці. Після його смерті книга була перекладена на 70 мов світу, а з 1958 року день смерті Юліуса Фучика став відзначатися як Міжнародний день солідарності журналістів.
Таким чином цей день є не просто черговим професійним святом, а й днем, коли всі журналісти можуть відчути своє єднання, солідарність. У всьому світі відбуваються конференції, з’їзди, на які збираються журналісти з різних країн. На цих святкових конференціях вони не тільки діляться своїм досвідом, але й отримують нагороди за свою, часом досить небезпечну, працю.
За ці декілька десятків років з дня заснування професійного свята завдяки соціальним медіа обличчя журналістики набагато змінилося. ЗМІ отримали надзвичайну оперативність у спілкуванні з величезною аудиторією світу. Глобальні виклики, що постали перед людством, — тероризм, гібридні війни, пандемія тощо, вимагають від сучасних журналістів нових професійних навичок, пов’язаних з використанням сучасних мультимедійних технологій та обізнаності у багатьох соціологічних науках. Професійному журналісту доводиться захищати суспільство від шкідливих ідей, фейків та відвертої ворожої пропаганди.
Щодо українських працівників ЗМІ, зокрема й Хмельниччини, які теж не стоять осторонь подій, що відбуваються у світі, трагічних у нашій країні, то цьогорічний Міжнародний день солідарності журналістів виявився для них з присмаком гіркоти. А причиною її стала російсько-українська війна, яка вже забрала життя майже сорока вітчизняних та зарубіжних журналістів. Слід відзначити, що з перших днів повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну докорінно змінили формат своєї інформаційної діяльності усі засоби масової інформації області. Вони всебічно і регулярно висвітлюють події, які відбуваються на фронті, пишуть та розповідають про Героїв-земляків, які зі зброєю у руках захищають рубежі рідної країни. Так, до прикладу, п’ять членів Національної спілки журналістів України Кам’янець-Подільської міськрайонної організації НСЖУ відвойовують українську землю, більше того, активно займаються волонтерською діяльністю. Скажімо, член нашої міськ-
районної організації НСЖУ Світлана Антонецька очолює громадську волонтерську організацію «Кам’янець-Подільський «Ратуша», яка щодня відправляє на фронт захисникам не менше тонни різноманітної допомоги, опікується військовими шпиталями Хмельницького, Вінниці, Києва, допомагає незахищеним верствам населення. Нещодавно кам’янецькі журналісти спільно з міською організацією «ПРОСВІТА», яку очолює член НСЖУ Славко Полятинчук, посприяли виданню посиленого молитовника для військових «Духовний бронежилет воїна», впорядкованого і видрукованого військовим капеланом Олександром Цісарем.
Варто наголосити, що у цей непростий для країни час, медійники Кам’янеччини не залишаються поза увагою міжнародної журналістської спільноти, їх солідарності з нами. Так, нещодавно молоді журналісти взяли участь у роботі міжнародної школи для молодих активістів Palyanytsia school у республіці Польща. Після приїзду із дружньої нам країни вони розповідали, як учасники цього міжнародного заходу — представники Німеччини, Польщі, Греції, Туреччини висловлювали їм свою щиру підтримку, захоплення від незламності духу українців і стверджували, що Україна обов’язково переможе.
Цікавими є й такі факти, які свідчать про міжнародну солідарність журналістів, зокрема, з українськими медійниками — на запрошення керівництва французького Університету Гренобель-Альпи в цьому всесвітньо відомому виші віднедавна працює колишній завідувач кафедри журналістики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка професор Олександр Волковинський. Ще один викладач цього університету Олена Колупаєва з цього року навчатиме студентів — майбутніх журналістів в одному з американських вишів.