Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 327

Нашу Перемогу наближає кожна свідома людина, і неабияку роль у цьому відіграють волонтери. Не лише офіційно визнані, що мають посвідчення і волонтерські пункти, але і кожен житель України, який своєю працею та безоплатною допомогою підтримує захисників. Щоденно тисячі посилок і передач з усіх куточків України, сотні завантажених дощенту автомобілів знаходять своїх адресатів у гарячих точках півдня та сходу, в усіх прикордонних регіонах, де несуть місію визволення та охорони наші мужні захисники.

Від початку повномасштабного вторгнення майже кожен шостий працівник Понінківської картонно-паперової фабрики, залишивши своє робоче місце, став на захист рідної держави, відважно захищаючи кожен клаптик землі, боронячи наші спокійні світанки. Ця війна торкнулася усіх, і напевно не знайдеться жодного працівника фабрики, чий чоловік, брат, син або близький родич не став на захист України. Колеги з колективу намагаються, хоч у телефонному режимі, але підтримувати зв’язок із кожним з них, за потребою розв‘язують питання придбання необхідних на передовій речей. Разом з окремими нашими працівниками-воїнами переживаємо гарні миттєвості життя (одруження на війні, народження дітей), разом допомагаємо родинам поранених бійців, а інколи і самим воїнам у проходженні лікування, подекуди, і в наданні юридичних консультацій щодо пошуку необхідних документів, втрачених у воєнному хаосі.
В перші тижні повномасштабного вторгнення, що для багатьох став періодом заціпеніння, нерозуміння і метушні, адміністрацією фабрики було закуплено військову амуніцію, яку безоплатно надавали мобілізованим на захист держави працівникам та мешканцям громади. Виготовлення бандерівських смузі, плетіння захисних сіток, пічок для обігріву — ось на що, фактично з першого дня, перекваліфікувалися працівники однієї з найдревніших папероробних фабрик України. Але старалися робити всю роботу з якомога меншим розголосом, адже на той період часу люди боялися, щоб у жодних публікаціях не згадували їхнього підприємства, знаючи, що орки нищать об’єкти інфраструктури і підприємства України, які є серцевиною економіки.
Оговтавшись від перших емоцій, паперове виробництво, крок за кроком, почало відновлювати свою роботу, адже всі розуміли, що країні потрібен надійний економічний тил. Люди старші пригадували, що в роки Другої світової війни Понінківська картонно-паперова фабрика виготовляла продукцію для військової галузі країни — від особливого виду паперу, яким обмотували снаряди, — до спеціальної картонної смужки, яку вправляли у військові картузи.
Нині ТОВ «ПКПФ-Україна» активно співпрацює з різного роду гуманітарними штабами та волонтерськими організаціями, задовольняючи їхні потреби щодо картонних ящиків та пакувального паперу. В картонних ящиках Понінківської картонно-паперової фабрики отримують гуманітарну допомогу внутрішньо переміщені особи в нашій області, жителі звільнених територій Харківщини, Миколаївщини, Херсонщини, волонтери пакують у понінківський картон передачі захисникам. Водночас адміністрація та колектив підприємства роблять усе можливе для того, аби не заморозити виробництво. Кожен усвідомлює свою відповідальність за наповнення бюджету держави, за економіку рідної країни, яка потребує стабілізації, за донати для ЗСУ. Попри страх і ризик, часте завивання тривожних сире, все ж не могли лишити без роботи майже тисячу працівників, для більшості яких заробітна плата — чи не єдиний спосіб виживання родини і тих родичів та вимушених переселенців, які шукали в Понінці і навколишньому регіоні прихистку від війни. Десятки тимчасово переміщених осіб було працевлаштовано на ТОВ «ПКПФ-Україна». Кілька підприємств із тимчасово окупованих територій, яким вдалося вивезти своє обладнання, розмістили виробничі потужності на території фабрики, декому вже вдалося запустити виробництво.
А в позаробочий час понінківські папірники продовжують волонтерити — заготовляють і передають на передову та в постраждалі райони городину, одяг, предмети побуту та гігієни, виплітають сітки, в’яжуть шкарпетки та крутять окопні свічки. Колективом Понінківської фабрики через волонтерів було передано у бойові підрозділи до десятка автомобілів, кілька потужних генераторів, лазерний далекомір, тепловізори, активні тактичні навушники, десятки планшетів, різноманітне спорядження та ще багато речей, завдяки яким покращується якість проведення військових дій та побуту бійців. Кілька вантажних автомобілів, із будматеріалами відправлено для облаштування тимчасового побуту воїнів у різні підрозділи ЗСУ. Інколи в токарному цеху шліфувалися та відточувалися окремі дрібні запчастини до військової техніки, а домашні кухні багатьох працівників перетворилися на цехи із приготування їжі та смаколиків для захисників.
Кожен із нас окремо, і всі ми разом воюємо проти спільного ворога і мріємо, щоб якнайшвидше закінчилася війна, і наші захисники з Перемогою повернулися додому. І задля цього маємо згуртуватися і разом підтримувати ЗСУ.