Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 826

У Лонках Волочиського району проживає Герой Соціалістичної Праці Станіслав Йосипович Примуд — уславлений механізатор, до якого про секрети хліборобського ремесла їхали колеги з усього колишнього Союзу. І він навчав працювати так, щоб ниви рясно колосилися, щоб тваринництво давало добру віддачу і техніка була безвідмовною, адже він — хлібороб із діда-прадіда, то ще й сімейні секрети в роботі застосовував...

Не пройшла ця славна дата повз увагу керівництва району. А працівники центральної бібліотеки Волочиська підготували гарне свято. В гості до Станіслава Йосиповича завітали перший заступник голови райдержадміністрації Олег Карун, представник Благодійного фонду народного депутата України Сергія Лабазюка Михайло Олійник, голова районної ради ветеранів Олексій Довгалюк, працівники бібліотечної системи з Волочиська і Лонок на чолі з директором Людмилою Молчановою та місцевий фермер Володимир Первак.
Зустрів поважну делегацію сам господар. Таких почестей він заслужив, бо молоді літа віддав полю, щедрим врожаям, техніці. А нині, хоч давно, як мовиться, на заслуженому відпочинку, бо ж 80 вже у віконце заглядає, та любить він приймати гостей, ділитися з ними своїми думками щодо минулого і сучасності.
Для Станіслава Примуда подільські лани стали його долею, він полюбив поле всім серцем і душею, коли ще в далекому 1957 році, після закінчення семирічки, пішов до колгоспу. Трудовий шлях Станіслав Йосипович розпочав саме в той час, коли кожна пара робочих рук була на вагу золота. У нього рік починався ранньою весною, коли засівав зерно, і закінчувався пізно восени, коли зерно поверталося пахучим короваєм на стіл жителів міст і сіл.
Трудився він в колгоспі на совість: по 20 годин на добу в сезон не сходив із комбайна, бо для нього принциповим було якнайшвидше, до зернини зібрати вирощений урожай. Як бригадир механізованої ланки, щороку добивався високої врожайності зернових і цукрових буряків.
За хліборобську самовідданість його груди прикрасили два ордени Леніна, орден Трудового Червоного Прапора та інші урядові нагороди (такими в той час були відзнаки за працю). А в березні 1981 року С. Й. Примуду присвоєне почесне звання Героя Соціалістичної Праці.
У грудневий день, коли виповнилося 80 років з часу присвоєння почесного звання «Герой Соціалістичної праці», Станіслав Йосипович згадав, як йому вручали цю високу нагороду — Зірку Героя. Це було в Києві, у малому залі Верховної Ради України. А нагороди вручав Володимир Щербицький — колись керівник республіки, зачитувала імена відзначених Валентина Шевченко — голова українського парламенту. «Все це, — зізнається хлібороб, — в пам’яті моїй зринає, як сьогодні». Своїми спогадами поділилися також і дружина ветерана — Станіслава Станіславівна та дочка Галина. Вони подякували поважним гостям за те, що пам’ятають про славні хліборобські здобутки Станіслава Йосиповича, що вшановують його, а це додає йому сил і енергії, дарує ветерану впевненість у завтрашньому дні.