Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 691

У китайців є прокльон: “Щоб ти жив у час постійних змін”. Сказано, наче про Україну: одні зміни та зміни, усе гірші та гірші. Нині ж на кін поставлено не лише існування України, яку  так званий всесвітній уряд перетворює на сировинну колонію і дешевий ресурс робочої сили, а й знищується преса як атрибут держави. Ця програма реалізовується під гаслом так званих реформ, оновленнями, реконструкціями, інтеграціями тощо. Усі експерименти створили загрозу існування різних друкованих видань. Бореться з труднощами, виконуючи свій обов’язок  перед читачами, флагман часописів краю “Подільські вісті”. Про це розмова з редактором газети,  заслуженим журналістом України Петром ЛІЧМАНОМ

– Про основне завдання “Подільських вістей” наголошено в їх назві: “газета захисту подолян”... Це, мабуть, конституція видання?
– З перших днів своєї понадстолітньої біографії часопис відстоював людей. “Подільські вісті” – єдина газета в області, а то й в Україні, яка прибуде у найвіддаленіший куточок краю, щоб перевірити скаргу чи заяву, виводячи на чисту воду зобидчиків маленької, беззахисної людини, а це, як правило, влада, правоохоронці, чиновники, новоспечені пани-глитаї. Саме вони є мішенню подільськовістян. Цього не робить жодна газета. Праця журналістів із листами – основна. Є вони – є діалог, є резонанс, є жива, а не вигадана, привласнена з Інтернету канва. Якщо громадяни звертаються із заявою в іншу газету, там радять: пишіть у “Подільські вісті”. Вони обов’язково приїдуть і розберуться.
– Хіба ж це не затратно, коли пальне, відряджувальні – на вагу золота?
– Безсумнівно, збитково, але є речі святіші. Адже наші інвестори-годувальники — це звичайні прості люди, які власним коштом у цей трудний час підтримують “Подільські вісті”. Отож наше неоціненне багатство – подоляни, щирі, відверті, мудрі. Кожен із них, наголошую, набутий роками скарб.
– Окрім журналістського захисту, які вигоди мають ваші передплатники?
– Редакція розробила низку преференцій. Приміром, розіграш безпрограшної лотереї для передплатників, яку ми провели 20 лютого цього року. Захід показав, що окремі наші друзі-аксакали вірні газеті 70, 60, 50 років. І таких маємо понад сто. Вони й виграли пледи, ковдри, рушники. Більше того, всі наші передплатники мають безапеляційне право розмістити на сторінках “Подільських вістей” свої оголошення, привітання близьким та рідним тощо безкоштовно!
– Кажуть, що поки пошта в селі – доти й село...
– Справді, є відділення зв’язку – є населений пункт. Нова пошта у глибинку не їде. Вона знімає вершки у містах, райцентрах, селищах. Усі збитки бере на себе класична пошта. Листоноша в селі – велика, авторитетна людина, яка доставляє не лише періодику, а й пенсії, продукти, побутові речі. Вона – наш головний і незамінний партнер. Маємо й для неї стимули. Безпрограшні лотереї, які проводимо двічі на рік, розігруючи постільну білизну, побутову техніку, сільськогосподарський інвентар, велосипеди тощо. Зацікавлюємо фінансово тих, хто виконує план передплати “Подільських вістей”.
– А для економічного пласту, тобто бізнесу, інших форм господарювання передбачені пільги?
– Організації, установи, бізнесові структури, політичні партії, які передплатили “Подільські вісті” для своїх працівників, отримують суттєві знижки аж до безкоштовного розміщення реклами, надання інформаційних послуг на шпальтах “Подільських вістей” та їх сайту, а також на сторінках FACEBOOK і INSTAGRAM. Постійні рекламодавці мають до 20 відсот- ків знижок. Тож, погодьтеся, бути читачем найсоліднішої, найголовнішої газети Хмельниччини “Подільські вісті” – і вигідно, і престижно, і почесно. Будь ласка, не забудьте про це і передплатіть часопис на друге півріччя цього року.