Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 478

Домініка Макарівна Маліцька, мабуть, найстарша читачка нашої газети, адже третього липня цього року їй виповниться 99. Щось особливо зворушливе відчулося при нашій зустрічі. Не лише тому, що мали змогу спілкуватися з жінкою, у якої за плечима майже століття. Вразила картина, що постала перед очима, як тільки переступили поріг кімнати, — старенька бабуся у ліжку з розгорнутою газетою «Подільські вісті».

Домініка Макарівна не очікувала гостей, для неї наш візит став своєрідним сюрпризом. Ми ж подумки дякували щасливому випадку за те, що можемо вручити подарунок найстаршій читачці — одній з переможниць розіграшу, висловити свою величезну подяку за відданість.
Ніколи й не думала, каже, що доживе до таких поважних років. Та й довгожителів у їхньому роду не було. Та Бог, видно, за щось послав їй таку винагороду…

– Мама — надзвичайно добра людина. В Порохні мені чи не кожен на цьому наголошував, – вступає в розмову донька Галина, яка хоч і проживає в Хмельницькому, але вже 11 років — поряд з мамою. — Сили в неї вже не ті. Ще до 87 років і на городі поралася, в усьому допомагала. Та сталося нещастя — помер рідний брат. І маму ця біда дуже «підкосила»…
Домініка Макарівна народилася в селі Маначин на Волочищині. Та в 1940 році, коли вийшла заміж, Порохня стала для неї рідним домом. Разом з чоловіком важко трудилися. Вона — в рільничій бригаді місцевого колгоспу, він — ковалем. І навіть, ви- йшовши на пенсію, Домініка Макарівна ще працювала в городній бригаді.
Потрібно було піднімати на ноги дітей, будувати хату.
– Тож усі її молоді роки минули у нелегкій праці, – продовжує донька. — І хоч мамі було дуже непросто, ніколи не подавала виду — спокійна, доброзичлива, лагідна. Батька немає з нами вже 35 років. І ми, як у дитинстві, так і дорослими, відчували мамину любов і підтримку.
Нині ж Галина сповна віддає свою любов і турботу найріднішій людині. До речі, саме вона й має обговорити з Домінікою Макарівною газетні матеріали після кожного свіжого випуску «Подільських вістей».
– Щось тут я не дуже розумію, поясни, – буває, каже мені. — Тоді читаю вголос, обмірковуємо разом. Газету любимо. Телевізор мама не дивиться, а ось читає залюбки. Які складні моменти в житті були, а з часописом вона не розлучалася. Відкладе гривню-дві, потім — іще, а газету все одно передплатить. Цій сімейній традиції не зраджуємо і тепер.
Такі як Домініка Макарівна Маліцька, й справді варті захоплення. Стільки пережити і не розтратити найкращих людських рис вдається не всім. Не знала статків та готова була ділитися останнім окрайцем хліба. Не знала відпочинку та готова була допомогти кожному. Проста жінка, з великим материнським серцем і незгасаючим бажанням через друковане слово дізнаватися нове. Низький уклін Вам, Домініко Макарівно і, дай Боже, зустрітися й на Ваше сторіччя.