Із червня по жовтень  минулого року Хмельницька міська рада двічі оголошувала мистецький конкурс на кращий проект пам’ятника Героям Небесної Сотні.

І  в першому, і в другому конкурсі  переміг спільний авторський проект   народного художника  України Миколи Мазура та скульптора  Романа Албула. На жаль, 9 жовтня цього року віді-йшов у вічність талановитий, правдивий майстер — Микола Іванович Мазур, автор ідеї проекту-переможця.  Своє дітище він так і не встиг побачити у бронзі, на плацу, бо чомусь затягувалися всі можливі  терміни оформлення проектно-кошторисної документації. А місто потроху занурювалося в іншу стихію — передвиборну.
Та поки місто переймалося своїми клопотами, митці продовжували працювати над  затвердженим  проектом. Уже перед смертю Микола Мазур розпочав  змінювати деякі деталі  композиції, аби монумент  став  виразнішим, промовистішим.  Його суть — молитва за душу. Основа  монумента — символічний камінь із бруківки — зброя майданівців. Основна частина  — фігура голуба, що знімається у небо. Саме в  голуба, за християнською легендою, перевтілюється   після смерті людини її душа.  І також  —  це символ справедливого миру, чистоти помислів і чистоти життя, до чого, власне і прагнули герої-майданівці, віддаючи власне життя за честь, свободу і справедливість.
Висота  пам’ятника у природному  розмірі —  шість метрів, матеріал — бронза, підніжжя — червоний граніт. Після смерті Миколи Івановича  його нову ідею разом із Романом Албулом реалізував у новому проекті Богдан Мазур, народний художник України, син Мазура-старшого, автор відомих у Хмельницькому пам’ятників Ангелу-охоронцю,  воїнам-афганцям, В’ячеславу Чорноволу та інших.
Новий проект вже офіційно затверджений членами журі конкурсу, як остаточний,  а макет  виставлено на сайті Хмельницької міської ради. Тепер справа — за  реалізацією проекту.