Вчора, 2 березня, парламент ухвалив закон, що посилив кримінальну відповідальність за телефонне хуліганство у вигляді неправдивих повідомлень про загрозу безпеці людей, повідомляє прес-служба Хмельницької поліції.

Верховна Рада України внесла зміни до статті 259 Кримінального кодексу України. Раніше, людина, що повідомила про неправдиве мінування вперше, могла отримати від 2 до 6 років ув’язнення, проте за повторне повідомлення такого ж характеру, що призвело до тяжких наслідків, порушник міг бути позбавлений волі на термін від 4 до 8 років.

Стаття зазнала змін, парламент вводить покарання від 4 до 8 років ув’язнення уже за перше неправдиве повідомлення, навіть якщо воно не мало тяжких наслідків, але стосується: критично важливих об’єктів інфраструктури, об’єктів чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, закладів охорони здоров’я.

За 2020 рік працівники поліції зареєстрували 823 кримінальних правопорушення за ст. 259 КК України.

Характерні повідомлення найчастіше надходять за електронною поштою, оскільки використавши загальнодоступні онлайн-ресурси можна зберегти свою анонімність.  Поза цим, правопорушники часто телефонують з неправдивими повідомленнями про мінування. Найпоширенішим мотивом подібних дзвінків є хуліганство, розвага, помста, або образа.