Сьогодні Україна та світ відзначають 207 років від дня народження великого українця Тараса Григоровича Шевченка.

Вшанувати пам'ять великого поета, генія українського народу, Кобзаря, який зробив  неоціненний вклад у духовну скарбницю людства біля пам’ятника великому кобзарю зібралися представники влади міста та області, представники громадських організацій та літературних спілок.

Творчість  Шевченка — це святиня, якою дорожить і гордиться  український народ, а нащадки мають завжди берегти у своєму серці вогник любові до Вітчизни, який запалив поет своїми безсмертними творами. Важко переоцінити значення творчості Тараса Шевченка для української літератури. Наш національний поет глибоко розкрив душевне багатство українського народу, осмислив минуле, сучасне й майбутнє України.

Творчість Шевченка стала духовною основою формування сучасної української нації, могутнім джерелом національної свідомості, символом України. Цей неоціненний спадок багатогранний й невичерпний, він відображає в собі життя української нації в різних часових вимірах. Поет завжди вболівав за свою Батьківщину, за народ, який у цьому «раї на землі» живе зовсім не райським життям. Шевченко для українського народу не лише геніальний поет, він — його сумління, совість, бунтівний розум.     У найважчі роки ідейного чи соціального розшарування, духовного виродження, Великий Кобзар щоразу ставав прапором української нації, її могутнім гаслом, духовним маяком.

Шевченко є для нас образом людини-правдошукача, людини творчої, непересічної у своєму поетичному й малярському таланті, людини настійливої в досягненні своєї мети, справжнього патріота, поета, який кожен свій поетичний рядок-думу спрямовував до рідної землі, рідного українського читача. Це справжній приклад для прийдешніх поколінь, приклад вірного служіння своїй Батьківщині.