Проєкт з такою назвою, ініційований народним депутатом України Сергієм Лабазюком, триватиме й цього року.

За результатами круглого столу «Співпраця бізнесу і профтехосвіти», що відбувся за участю підприємців, освітян та представників центру зайнятості минулого року, учні профтехучилищ мали змогу відвідувати підприємства, а їх керівники – знайти хороші кадри. Торік було укладено 38 угод на пряме працевлаштування випускників.

«Сьогодні ми знову демонструємо єднання зусиль бізнесу, влади та освіти задля розвитку та економічного процвітання Хмельниччини», – зазначила президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталія Бєлякова. Ініціатором фестивалю стала Віолета Лабазюк, голова Хмельницької обласної ради, яка переконана, що професійний розвиток та вдалий кар’єрний ріст підростаючого покоління залежить від правильного вибору професії.

«На ринку праці Хмельниччини, яка є багатогалузевим регіоном з потужним аграрним сектором, не вистачає кваліфікованих робітничих кадрів, фахівців технічних спеціальностей. Ринок праці вже кілька років перенасичений юристами, економістами, соціальними працівниками. Натомість надзвичайно потрібні робітничі професії: слюсарі, токарі, теслі, зварювальники, муляри, кранівники, кухарі, водії. І потреба у таких працівниках щороку зростає», – каже Віолета Лабазюк. – За даними Міністерства соціальної політики України, сьогодні 56 відсотків вакансій на ринку праці – це саме робітничі професії. «Ми маємо об’єднати зусилля і зробити усе можливе, аби зупинити відтік кадрів. В результаті виграє і бізнес, і заклади профтехосвіти», – зазначає директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

Фестиваль професій розпочався на базі вищого професійного училища № 25, де обирали кращого електромонтера. Одночасно стартував конкурс у Хмельницькому професійному ліцеї. Там за перемогу змагались електрозварювальники. У Нетішині та Ярмолинцях змагалися за право називатися кращими кухарі та автослюсарі. Загалом впродовж п’яти днів кращі учні закладів профтехосвіти області виборюватимуть першість за девятьма найбільш популярними професіями. До слова, участь у фестивалі беруть учні з 23 навчальних закладів Хмельниччини.

Фінал конкурсу професії відбудеться в обласному театрі імені Михайла Старицького за підтримки благодійного фонду «Ми поруч».

Д. СВІТЛА.