Тетяні не було і двох років, коли її рідний батько залишив сім’ю і безслідно зник, ні разу про неї не згадавши. Навіть аліменти не платив. Відтак мати удруге вийшла заміж, народила ще двійко дітей від іншого чоловіка, який став і для дівчини ріднішим рідного.

А з біологічним родичем її пов’язували лише прізвище та ім’я по батькові. Тож, навчаючись уже в старших класах, не один раз задумувалася над тим, аби взяти прізвище й по батькові тієї людини, яка про неї турбується і виховує, завжди огортає батьківським теплом. На жаль, не все дозволялося діючими законодавчими канонами і прописами.

І ось наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові», який набрав чинності з січня поточного року. Тож нині 17-річна Тетяна, студентка одного із вишів міста над Смотричем, готує відповідні документи для здійснення важливого і довгоочікуваного кроку в своєму житті.

Про внесені інновації до статті 295 Цивільного кодексу України та статті 149 Сімейного кодексу України й не тільки, наша розмова з начальником Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДРАЦС Центрально-Західного управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Ольгою ГУМЕННОЮ.

– Ольго Петрівно, відтепер будь-кому можна змінити ім’я по батькові. Із чим пов’язані такі нововведення?

– Автори ініціативи вважають, що відсутність можливості змінювати по батькові обмежувала конституційні права українців. Оскільки закон дозволяє змінювати ім’я та прізвище, то необхідно передбачити можливість і зміни по батькові. Зокрема, якщо людина з якихось причин хоче відмовитися від того, щоб батька згадували у її документах. Відповідні зміни дозволяють закони багатьох європейських країн.

Тож згідно законодавства фізичній особі відтепер можна змінювати не тільки прізвище чи власне ім’я, а й по батькові. Робити це на власний розсуд дозволено з 16 років. За згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий помер, визнаний безвісно відсутнім чи обмежено дієздатним, оголошений померлим, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері чи піклувальників – з 14 років.

– А якщо є заперечення одного з батьків?

– Тоді спір щодо такої зміни може вирішувати орган опіки і піклування або суд. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують від- повідність зміни по батькові інтересам дитини.

– Які документи потрібно надати д о ДРАЦСу для оформлення бажаних змін?

– Заяву за місцем проживання, а громадяни України, які постійно проживають за кордоном, а нині таких чимало, до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

Зазначена заява подається разом з паспортом громадянина України, а також згода батьків (одного з батьків) або піклувальника на зміну імені зазначеної особи оформлюється також у вигляді заяви та подається ними особисто. Плюс свідоцтва про народження заявника, про шлюб (у разі, коли він перебуває у шлюбі), про розірвання шлюбу (коли його розірвано), про народження дітей (у разі, коли є малолітні або неповнолітні діти), про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено, фотокартка заявника.

– Чи потрібно аргументувати бажання щодо зміни імені п о батькові, чи взагалі зміни власного імені, прізвища?

– Міняти своє прізвище, ім’я чи ім’я по батькові справа і право кожної людини. Тобто для цього ніякої аргументації не потрібно.

Однак відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська установа України, які прийняли заяву про зміну імені, перевіряють відомості, зазначені у заяві та в документах, що додаються до неї. Під час подання заяви про зміну імені ДРАЦС попереджає заявника про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта громадянина України у разі зміни імені.

Розгляд заяви про зміну імені відділом державної реєстрації актів цивільного стану становить тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважних причин цей термін може бути продовжений, але не більш як на три місяці.

– Скільки вартує зміна імені?

– Сплачується державне мито у сумі 5 гривень 10 копійок (якщо особа вперше змінює ім’я), коли повторно – 51 гривня. Під час державної реєстрації зміни імені ДРАЦС чи дипломатичне представництво або консульська установа України видає заявникові відповідне свідоцтво.

– Скільки кам’янчан у минулому, власне і з початку нинішнього року змінили власні імена, ім’я по батькові, прізвища?

– У 2020 році була подана 61 заява на зміну імені, складено про це 48 актових записів . У цьому році надійшло вже 12 заяв про зміну імені, з них 2 – на зміну по батькові.

– Ольго Петрівно, вважаю, що багато кам’янчан роблять це і через неблагозвучність своїх імен і прізвищ. Чи продовжується традиція називати своїх дітей рідковживаними іменами?

– Не виключення, хоча ми і рекомендуємо молодим батькам обирати для малюків гарні українські імена, але реєстрували ми й такі як Серафім, Тадей, Фадій, Джан, Моніка, Аглая, Фаустина, Естер, Дамлана та ін. Проте, незалежно від імені, нехай усі діти ростуть щасливими і здоровими, на радість і втіху батькам, усім нам!

– Дякую за розмову.