Жителів обласного центру перенаправляють на безготівковий проїзд, електронний квиток запроваджують в Хмельницькому

 

Заступник міського голови Микола Ваврищук розповів про запровадження платного електронного квитка в громадському транспорті: «Декілька місяців тому ми запровадили пільговий електронний квиток. Тепер запроваджуємо платний електронний квиток. Особливо зручно користуватися електронним квитком в період пандемії, адже це дозволяє не використовувати готівку. Є картка, ми її провалідували, і тим самим уникаємо зайвих контактів. За кілька місяців, усі маємо перейти на електронні квитки та навчитися користуватися ними».

Усі пільговики користуються пільговими картками, що дає їм можливість здійснювати проїзд у міському громадському транспорті безплатно. Як повідомили у міській раді, на сьогодні 20 тисяч валідацій в день відбувається саме по пільгових картках.

Платний електронний квиток уже є в продажу, ним можна вільно користуватися під час проїзду в громадському транспорті, їх продають в таких місцях:

- зупинка «Кармелюка»;

- зупинка «вул. Довженка кінцева» (висадка пасажирів);

- зупинка «вул. Гальчевського»;

- зупинка «Міська лікарня»;

- зупинка «Костел» проспект Миру;

- зупинка «Олімпійська»;

- зупинка «Південно-Західні тепломережі»;

- зупинка «Педагогічна академія»;

- зупинка «Гречани кінцева» (кінцева зупинка тролейбуса);

- зупинка «Філармонія»;

- зупинка «Заготзерно».

В магазинах «Ваш партнер» за адресами:

- вул. Чорновола, 7;

- вул. Героїв Майдану, 54;

- вул. Проскурівського підпілля, 46;

- вул. Проскурівська, 109;

- проспект Миру, 109 А (Зупинка «Автостанція № 1»).

Місця продажу преси ТОВ «ВСЕСВІТ»:

- на розі Проспекту Миру – вул. Панаса Мирного;

- вул.Соборна,43 поблизу магазину «Економ»;

- вул. Кам’янецька, зупинка «Пам’яті Героїв»;

- вул. Проскурівська, 16 «Променад Олександрівський»;

- на розі вул. Грушевського – Проскурівської;

- Майдан Незалежності;

- вул. Кам’янецька, поблизу магазину «Вікторія»;

- вул. Гарнізонна, поблизу магазину «Контакт»;

- на розі вул. Вайсера – Соборної;

- вул. Кам’янецька, поблизу зупинки «Торгівельний центр»;

- проспект Миру, поблизу магазину «Вінницький»;

- вул. Шевченка, 99 зупинка «Автостанція № 2»;

- вул. Курчатова, 1 зупинка «Олімпійська»;

- вул. Подільська, поблизу Поліклініки № 1;

- вул. Пілотська, зупинка «Обласна лікарня».

В точках продажу є відповідні наліпки і в більшості випадків квитки продаються на зупинках транспорту.

Загальна вартість квитка 40 грн, з яких 30 грн вартість самої картки, а 10 грн можна використовувати для сплати проїзду.

 «Поки  валідатори працюють в офлайн-режимі, бо покриття мобільного зв’язку не є однорідним, але кошти за поїздку будуть списуватися. Ми знаємо про ці проблеми і працюємо над їх усуненням», - запевнив Микола Васильович.

Для тих, хто не часто користується транспортом або не хоче купувати електронний квиток, є можливість скористатися разовим електронним квитком. Цей квиток матиме QR-код і його можна придбати в терміналах. Такий квиток так само треба прикладати до валідатора, скористатися ним можна лише один раз.

Контролювати пасажирів будуть представники контрольної служби, до якої увійде частина діючих кондукторів. У той момент, як в транспорт зайдуть контролери, валідатори не будуть працювати і пасажири не зможуть оперативно провалідувати квиток.

Для зручності хмельничан розроблено 4 безкоштовні варіанти поповнення електронного квитка:

- Особистий кабінет на сайті: mycity.khm.gov.ua;

- Особистий кабінет на сайті: www.gerc.ua;

- Термінали City 24 та iBox. Таких терміналів в місті більше 180 точок поповнення. На сайті My Cіty можна побачити карту, де розташовані термінали.

«Зараз працюємо і з «ПриватБанком», і з «Ощадбанком», щоб можна було і через їх додатки поповнювати. Також триває робота над запровадженням мобільного додатка для поповнення електронного платного квитка. Найближчим часом буде доступно 6-7 способів поповнення квитка», - розповів Микола Ваврищук.

А от можливості поповнити квиток через кондуктора не буде, адже з часом кондуктори в транспорті не працюватимуть. Замість цього буде працювати контрольна служба, працівники якої будуть перевіряти пасажирів чи сплачений у них проїзд.

Також заступник міського голови наголосив, що електронний квиток це зручно та сучасно і з часом увесь транспорт Хмельницького буде перевозити пасажирів із використанням електронного квитка.