11 березня 2021 року було обговорено перспективи започаткування проєкту спрямованого на нове зовнішнє освітлення, під час якого представники банку висловили зацікавленість та готовність розпочати процес підготовки відповідної рамкової фінансової угоди з наданням кредиту в розмірі 100 мільйонів євро та технічної допомоги в розмірі 1,5 мільйона євро, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

Метою проєкту є відновлення, реконструкція та будівництво мереж зовнішнього освітлення по всій території України, шляхом використання енергоощадних технологій.
Наразі значна кількість систем зовнішнього освітлення населених пунктів у критичному стані. Крім того, у них використовуються застарілі типи світлових приладів та джерел світла, які призводять до надлишкових затрат електричної енергії. До прикладу, у 2020 році витрати на утримання об’єктів зовнішнього освітлення в населених пунктах України становили 1,5 мільярда гривень, а витрати місцевих бюджетів на електроенергію, спожиту на зовнішнє освітлення, – понад 1,4 мільярда гривень.
Потенційна реалізація нової програми за підтримки Європейського інвестиційного банку відповідає імплементації національних стратегічних документів. Серед них:
- Енергетична стратегія України, що триватиме до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність»;
- Національна економічна стратегія на період до 2030 року;
- Положення Директиви 2012/27/ЄС «Про енергоефективність»;