Відбулося онлайн-засідання Правління Асоціації міст України. Під час зібрання очільники громад обговорювали ініціативу Уряду щодо підтримки малого й мікробізнесу та найманих працівників підприємств, діяльність яких буде призупинена через посилення карантину за рахунок місцевих бюджетів.

Правління АМУ ухвалило Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, де закликало керівників держави забезпечити підтримку підприємців під час пандемії COVID-19 з державного бюджету. Хмельниччину на онлайн-обговоренні представляли голова Хмельницького регіонального відділення АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин та міський голова Славути Василь Сидор.

«Держава зобов’язана підтримати бізнес, який страждає через пандемію COVID-19. Саме на такій думці зійшлися усі очільники громад Хмельниччини, із якими я спілкувався напередодні засідання Правління Асоціації міст України. Ми погодились із тим, що фінансування допомоги для підприємців, які змушені будуть припинити ведення бізнесу через обмеження, пов’язані із «червоною зоною», має здійснюватися із державного, а не із бюджетів громад. Саме органи місцевого самоврядування першими реагували на пандемію та впроваджували локальні заходи підтримки бізнесу на місцях, не чекаючи вказівок «згори»: запроваджені пільги зі сплати податків, відстрочені орендні плати, звільнено від абонплати підприємців на ринках та багато іншого. Влада на місцях добре розуміє усю складність ситуації, тож ми взяли на себе левову частку фінансування медичних закладів, закупівлю обладнання, облаштування кисневих станцій, муніципальні доплати і страховки для медпрацівників. Бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані і вони, м’яко кажучи, теж постраждали від пандемії, адже податки та ПДФО, яке їх наповнювало зменшилось. Ми допомагаємо бізнесу щодня уже більше року. Разом із жителями громад взяли частину обов’язків держави у цих питаннях і продовжуватимемо робити це і надалі, скільки буде потреба. Тож логічно, щоб матеріальну допомогу бізнесу, який постраждав через пандемію, виділяли саме із державного бюджету, так, як це робить центральна влада в усьому світі!» - наголосив голова Хмельницького РВ АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

«Бюджети громад у 2021 році і так несуть суттєві витрати, оскільки, як і в 2020 році, продовжують забезпечувати під час карантинних обмежень перевезення пасажирів комунальним транспортом, здійснювати значні витрати на охорону здоров’я, доплати медикам, придбання медичного обладнання та засобів протиепідемічного захисту. Склалась важка ситуація із забезпеченням медичних установ киснем і ми маємо максимально акумулювати усі резерви для підтримки хворих і медичних працівників. Тож локдаун за рахунок громад – це недоцільно і неправильно» - погодився заступник міського голови Шепетівки Віталій Янушевський.

Цю позицію озвучували на засіданні Правління і представники інших областей, її виклали у Зверненні Правління Асоціації міст України до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України.

Більш розгорнуто: https://khm.gov.ua/uk/content/derzhava-zobovyazana-pidtrymaty-biznes-yakyy-strazhdaye-cherez-pandemiyu-covid-19-oleksandr