14 грудня – день, коли Україна вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, аби захистити не тільки Українську державу, але й усе людство від згубного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 4-го енергоблоку.

Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, у 1986 році було побудовано об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дозволила пом’якшити руйнівний вплив «мирного» атома, що вийшов з-під контролю.
На відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в міській раді відбулася зустріч Хмельницького міського голови з «ліквідаторами».
«14 грудня ми, насамперед, говоримо про героїзм і героїчні подвиги, тому що мало хто усвідомлює як зупинилося усе те, що розпочалося 26 квітня 1986 року. А зупинилося оте все лихо, знову ж таки, завдяки людині, простій людині: пожежному, будівельнику, працівнику міліції, на той час, військовому, лікарю, чиновнику, представникам всіх професій, які на той час були відправлені в Чорнобиль рятувати країну, світ та інших людей. Ціною власного життя і здоров’я, не до кінця розуміючи, власне, куди людина їде, за чим їде, всі ці люди рятували світ від лиха, наслідки якого важко було спрогнозувати. Тому сьогодні ми говоримо про героїв, сьогодні ми вам уклінно дякуємо за те, що зробили для усього людства», - зазначив міський голова Олександр Симчишин, звертаючись до присутніх.
У своєму виступі очільник міста також відзначив, що сьогодні проблемами громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, займається не тільки держава, а й громадські організації. Саме у співпраці міської влади і таких об’єднань у нашому місті робиться чимало для цієї категорії людей. Насамперед це фінансова підтримка статутної діяльності організацій та їх соціальних проектів. Так, за останні 3 роки громадським організаціям «чорнобильців» було виділено 199 тис. грн. З бюджету Хмельницької міської територіальної громади здійснюється виплата матеріальної допомоги громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вона була надана 904 особам, на суму близько 1 млн 20 тис. грн.
Про взаєморозуміння і співпрацю з міською владою щодо вирішення проблем хмельничан, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, присутнім розповів голова міської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Володимир Лукіянчук.
Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під час ліквідації аварії на ЧАЕС, які виявили героїзм, самовідданість та мужність в тих екстремальних обставинах, їх незабутній подвиг.
З побажанням добра і здоров’я міський голова Олександр Симчишин вручив учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відзнаки міської ради та подарунки.
Після урочистої частини присутнім був представлений святковий концерт, організований управлінням культури і туризму міської ради.

Довідково
Сьогодні у Хмельницькому проживає 995 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 780 - брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС.
Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» здійснюються компенсаційні виплати, а це – компенсація на продукти харчування, відшкодування проїзду та оздоровлення у санаторно-курортних закладах, виплата додаткових відпусток, пільги на житлово-комунальні послуги, медичне забезпечення тощо. Так, за 11 місяців цього року на дані цілі використано 6,5 млн. грн.
Щодо питання придбання ліків учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за пільговими рецептами управління, відповідно до кошторисних призначень на 2021 рік, уклало договори з Комунальною аптекою «Віола» на відшкодування за ліки, відпущені згідно з пільговими рецептами для осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, а саме:
— на 652 860,00 грн. за рахунок коштів бюджету Хмельницької міської територіальної громади;
— на 103 398,00 грн. за рахунок коштів обласної субвенції.
Безкоштовно ліки отримують близько 300 осіб в місяць.
Також 103398,00 грн за рахунок коштів обласної субвенції на пільгове зубопротезування.
Забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС путівками на санаторно-курортне лікування – оздоровлено 22 особи (рішенням 5 сесії міської ради від 21.04.2021 - на оздоровлення виділено 180,00 тис. грн).
Громадяни даної категорії, що мають інвалідність також безкоштовно проходять оздоровлення у Рекреаційному центрі «Берег надії», що у с. Головчинці.
140 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС забезпечені санаторно – курортним лікуванням за кошти державного бюджету.
Згідно з рішенням Хмельницької міської ради від 23.12.20 року № 41 «Про надання дружинам (чоловікам) померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС додаткової пільги в розмірі 50% на оплату житлово – комунальних послуг (разом 100%) з січня по грудень 2021 року», надається пільга за рахунок коштів міського бюджету (135 вдів).
З бюджету міської територіальної громади здійснюється виплата матеріальної допомоги громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вона була надана 904 особам, на суму близько 1020,00 тис. грн.
З міського бюджету виділяються кошти на підтримку статутної діяльності громадським організаціям, які займаються вирішенням проблем громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Так, за останні 3 роки на дані цілі було виділено 199 тис. грн.
У місті розроблені заходи щодо поліпшення соціального захисту малозахищених верств населення. Діє комплексна програма “Піклування” на 2017-2021 роки, яка передбачає системне вирішення основних питань матеріально-побутового обслуговування і соціального захисту найбільш малозабезпечених верств населення.