Мабуть, і вам не раз дзвонили чи надсилали повідомлення про призи з шістьма нулями, про розіграші, в яких ви не брали участі, про виплату соціальної допомоги, за яку спочатку потрібно заплатити тощо. Так, шахраї не втомлюються заманювати потенційних жертв, обіцяючи їм «дармовий сир».

І, як не прикро, під час війни шахраї нікуди не поділися. Навпаки — почастішали прояви кіберзлочинності. За повідомленням директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрія Поддєрьогіна, за минулий рік сума збитків від незаконних дій кіберзлочинців склала понад 480 мільйонів гривень. Найбільше випадків шахрайства у 2022 році було саме в Інтернеті — 86 відсотків від їхньої загальної кількості. Через те, що люди розголошують дані своєї картки, одноразові паролі для підтвердження операцій або ж дані для входу в інтернет-банкінг, вони і позбуваються своїх коштів.
Утім під час війни в шахраїв з’явилися й нові сценарії. Вони просять гроші на армію, амуніцію, лікування військових, а також пропонують і фейкову соціальну допомогу від державних або міжнародних організацій. Прагнучи отримати доступ до фінансових даних громадян, зловмисники стилізують свої сайти під урядові портали, «Дію», «єДопомогу», сайти українських банків, міжнародних організацій і відомих платіжних сервісів. Люди залишають на цих сайтах інформацію, якої не можна розголошувати (CVV-код картки, пін-коди, паролі для входу в інтернет-банкінг), потім зловмисники або крадуть гроші з рахунків довірливих громадян, або психологічно тиснуть на них, вимагаючи здійснити платіж на користь шахраїв.
НБУ виявив уже понад чотири тисячі таких сайтів і майже вісім тисяч шахрайських доменів. Операторами шахрайських ресурсів є здебільшого російські угруповання, їх близько двох третин від загальної кількості.
Найпоширеніші схеми кібершахрайства — це продаж неіснуючих товарів, телефонне шахрайство, схеми з орендою житла для переселенців, евакуаційні перевезення громадян із регіонів бойових дій. Псевдопродавці в Інтернеті пропонують різні товари та послуги на умовах передоплати, а після отримання грошей зникають. І якщо до широкомасштабної війни шахраї «продавали», наприклад, одяг, то нині — каски, бронежилети та іншу військову амуніцію. З фішингом та сама історія: підробляють сайти Червоного Хреста, «єПідтримки», благодійних фондів.
«Рівень цинізму шахраїв позамежний! — заявив начальник управління кіберполіції Нацполіції України Юрій Виходець. — Одним із прикладів є псевдоевакуація жителів Маріуполя. Фігурант кримінального провадження пообіцяв вивезти сім’ю з окупованого міста на підконтрольну територію за 10 тисяч гривень. Не дочекавшись допомоги, маріупольці загинули. Уся сім’я. Нині справу розглядають у суді. Шахраю загрожує до восьми років позбавлення волі».
Ще один вид шахрайства — «дзвінки щастя». Шахраї видають себе за співробітників служби безпеки банку, повідомляють, що у клієнта буде заблоковано рахунки, або що він отримав переказ, або виграв велику суму, а потім просять клієнта надати секретну інформацію: пароль, CVV-код тощо. Не піддавайтеся на такі хитрощі —  співробітники банку ніколи не просять клієнта надати пароль та інші секретні дані, наголошують у Головному управлінні Національної поліції Хмельницької області.
Повідомляють також, що нині шахраї часто телефонують людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, і, називаючи себе співробітниками банку,  пропонують допомогти зняти гроші з рахунків. Схема така: шахрай пропонує переказати гроші зі свого банківського рахунку на зазначений рахунок, а потім нібито кур’єр привезе клієнту готівку. Звісно, кур’єра очікувати не варто. При цьому шахраї не дають часу на роздуми, запевняючи, якщо жертва просто зараз не переведе грошей на зазначений рахунок, вони «згорять». Краще негайно перервати розмову та звернутися до служби підтримки вашого банку, адже це телефонує шахрай.
Пам’ятайте, якщо повідомляють про величезний виграш, хоча ви не брали участі в жодних розіграшах або акціях, — це також шахрайство. І згодом вам обов’язково запропонують, наприклад, заплатити податок, щоб отримати приз, інше.
Тож будьте пильними і не дозволяйте зловмисникам, цинізм яких не знає меж, скористатися вашою довірливістю.